x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rusia a preluat conducerea în cursa pentru petrolul arctic

Rusia a preluat conducerea în cursa pentru petrolul arctic

18 Iul 2008   •   00:00

Rusia a lăsat SUA în urmă în "cursa arctică", iar administraţia trebuie să îşi revizuiască urgent abordarea în privinţa explorării Arcticii, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul Pazei de Coastă americane, citat de agenţia Ria Novosti.



Rusia a lăsat SUA în urmă în "cursa arctică", iar administraţia trebuie să îşi revizuiască urgent abordarea în privinţa explorării Arcticii, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul Pazei de Coastă americane, citat de agenţia Ria Novosti. "Sînt îngrijorat deoarece observăm capabilităţile noastre de spargere a gheţii ca fiind într-un declin", a precizat Thad Allen, comandantul Pazei de Coastă în faţa Comitetului pentru Transport şi Infrastructură de la Casa Albă. "Este imperativ să obţinem capabilităţi astfel încît operaţiunile noastre polare să fie îndeplinite", a mai spus el.

Şeful Pazei de Coastă americane a spus că Rusia a lansat anul trecut cel mai mare spărgător de gheaţă din flota sa polară, "50 de ani de victorie", care a fost construit începînd cu 1989 şi care garantează Rusiei acces facil la vastele resurse din zona arctică. Allen a spus că Rusia este singura ţară din lume care, în afara de SUA, are capabilităţi de spargere a gheţii arctice, dar că flota rusă este într-o formă mai bună. Americanii au doar trei spărgătoare arctice, "Polar Sea" şi "Polar Star" şi "Healy", cel mai nou vas, realizat în anul 2000, dar care este contruit pentru misiuni ştiinţifice. Celelalte două, fiind realizate în anii ’70, au nevoie de investiţii majore pentru a rămîne operaţionale în viitor, conform lui Allen.

FLOTĂ. În acelaşi timp, Rosatom, corporaţia nucleară rusă va prelua din august responsabilitatea pentru flota de spărgătoare echipate cu propulsie nucleară, a Rusiei, pentru mentenanţă şi servicii. Această flotă este acum compusă din şase spărgătoare nucleare operaţionale.
Experţii susţin că Rusia are nevoie de şase pînă la zece spărgătoare nucleare în următorii 20 de ani, pentru a răspunde cererii în creştere privind dezvoltarea traficului în zona banchizei arctice şi a Mării Nordului. Rosatom deja a anunţat că Rusia va aloca 33,9 milioane de dolari pentru mentenanţa acestor spărgătoare nucleare în 2008, şi că primul spărgător dintr-o nouă generaţia va fi construit pînă în 2015.

MIZA. Rusia a efectuat pînă acum două misiuni în zona arctică, una în zona lanţului muntos subacvatic Mendeleyev în 2005 şi alta în zona crestei Lomonosov în vara anului 2007. Zona este foarte bogată în petrol, gaze naturale şi alte resurse, iar statutul ei este disputat între mai multe state. Artur Chiliangarov, membru al camerei inferioare a Parlamentului rus, fost explorator, a anunţat că în 2009 Rusia va depune la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) toată documentaţia necesară pentru a solicita extinderea zonei ruse asupra banchizei polare. "Avînd în vedere rezultatele expediţiei din 2007, ne pregătim să depunem aplicaţia noastră pînă în 2009", a spus el. "Totul este bazat pe legile şi obligaţiile internaţionale", a continuat veteranul explorator. În luna august a anului 2007, două minisubmarine ruseşti au efectuat un tur simbolic de opt ore deasupra Polului Nord pentru a accentua solicitarea Rusiei pentru extinderea zonei economice asupra crestei Lomonosov. În plus, un steag de titaniu al Rusiei a fost înfipt pe fundul oceanului. Se estimează ca în viitorii ani exploatarea petrolului, gazelor şi a metalelor de pe fundul Oceanului va fi accesibilă datorită încălzirii globale. 

Rusia a cerut extinderea zonei sale economice încă din 2001, dar ONU a cerut mai multe date. Potrivit legilor internaţionale, un număr de cinci state riverane Arcticii (SUA, Rusia, Canada, Norvegia şi Danemarca) au dreptul la o zonă economică de 200 de mile (322 kilometri).

×
Subiecte în articol: economic Rusia