Furnizorul rus de combustibil nuclear TVEL, deţinut de stat, ţinteşte controlul a 25% din piaţa combustibilului nuclear până în 2030.
Iniţial, ţinta era de 30% iar acum a scăzut. Pyotr Lavrenyuk, vicepreşedintele holdingului a declarat în Ucraina că ajustarea a sosit din cauza "unei schimbări in dinamica construcţiei de centrale nucleare", potrivit Ria Novosti.În 2008 existau 436 reactoare în întreaga lume, cu o capacitate totală instalată de 370 GW. Pana în 2030, este aaşteptat ca numărul acestora să crească până la 660. Actualmente TVEL controlează 17% din piaţa mondială, furnizând combustibil nuclear pentru 76 reactoare generatoare de electricitate şi 30 de reactoare experimentale.
TVEL a fost fondată în 1996 şi conţine într-un holding toţi producătorii de astfel de combustibil: Mashinostroitelny Zavod, Novosibirsk Chemical Concentrates Plant, Chepetsky Mechanical Plant, Moscow Composite Metal Plant.
Toate acţiunile sale sunt deţinute de Atomenergoprom, care este, la rândul său parte a Rosatom, holdingul care grupează toate companiile nucleare, reactoarele dar şi flota de spărgătoare de gheaţă cu propulsie atomică.
În 2007, Financial Times publica un articol în care se arăta că "ruşii fac momentan presiuni pentru a beneficia de acces nelimitat pe pieţele internaţionale", potrivit lui Helmut Engelbrecht, directorul Urenco, unde Marea Britanie deţine o cotă de 33%.