x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ / Băncile au limitat cererea de terenuri

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ / Băncile au limitat cererea de terenuri

10 Noi 2008   •   00:00

Pe fondul scăderii generale a tranzacţiilor din sectorul rezidenţial, al restrângerii şi chiar blocării investiţiilor de pe celelalte segmente imobiliare, scăderea preţurilor terenurilor vădeşte o tendinţă de acutizare.



Cele câteva tranzacţii cu terenuri care s-au "comis" în acest an pe raza municipiului Bucuresti şi în zona Ilfov nu au reu­şit să anuleze impresia de criză profundă, care a cuprins şi acest sector imobiliar. Corelate în mod nemijlocit cu trendul de pe piaţa creditării, afacerile cu terenuri au avut cel mai mult de suferit de pe urma stopării finanţării bancare. În acest sens, cele mai suferinde segmente de piaţă sunt lo­tu­rile construibile (500-2.000 mp) – accesate în principal de cei interesaţi în construirea unei case – şi fostele plat­forme in­dustriale, cumpărate în anii trecuţi de compa­nii specia­li­zate în dezvoltări imobiliare sau fonduri de investiţii.

Astfel, după ce în cursul anului 2007 în Bucureşti au fost încheiate tranzacţii importante cu foste platforme industriale şi terenuri de mari dimensiuni, în semestrul I din 2008 piaţa a fost afectată în mod direct de atitudinea precaută a dezvoltatorilor, dictată de dificultăţile de finanţare şi de în­ce­tinirea activităţii pe celelalte segmente ale pieţei, se arată într-un raport al companiei Atisreal. Subţierea păturii cum­pă­rătorilor şi ieşirea din peisajul tranzacţiilor cu terenuri a unui lung şir de intermediari speculatori au avut ca efect asanarea pieţei terenurilor. În acest context, Shimon Gallon, directorul executiv al GTC România, spune că proprietarii de te­re­nuri au început să scadă preţurile în acest an, fiind dis­puşi ca, pentru aceleaşi proprietăţi pe care doreau să le vân­dă anul trecut, să accepte preţuri cu 30%-40% mai mici.

×
Subiecte în articol: economic