x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sarbatori de cinci stele

Sarbatori de cinci stele

de Florina Zainescu    |    02 Dec 2005   •   00:00

Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, Poiana Brasov. Daca vreti sa va petreceti vacanta de Sarbatori pe Valea Prahovei, dar nu v-ati rezervat locuri pana acum, luati-va adio! In spatiile de cazare de aici nu mai exista nici un loc liber pentru Revelion.

ATMOSFERA. Zapada si peisajele superbe atrag mii de turisti in statiunile de pe Valea Prahovei

Valea Prahovei este principala destinatie turistica a Romaniei in perioada de iarna. De cum cade prima zapada, in fiecare sfarsit de saptamana statiunile de aici sunt luate cu asalt de iubitorii "sporturilor albe". Iar in timpul vacantei de Sarbatori nu ai unde sa arunci un ac, spre bucuria hotelierilor din zona. Cu mic cu mare, copii, parinti, bunici vin aici fie pentru a-si incerca puterile pe derdelusuri si partii dar si pentru a se relaxa.

SINAIA. Supranumita Perla turistica a Carpatilor, Sinaia este pregatita sa-si primeasca oaspetii in toate cele 5.200 de locuri de cazare omologate si clasificate din statiune. Iar preturile sunt pentru toate buzunarele. Cei care vor sa-si petreaca cateva zile aici pana in Craciun vor trebui sa scoata din buzunar intre 30 de lei noi si 200 de lei pentru o noapte de cazare la pensiuni, conform datelor Centrului de Informare si Promovare Turistica Sinaia. Tarifele difera in functie de numarul de margarete si de serviciile incluse in pret. Ceva mai scumpa este cazarea in vile, unde tarifele percepute variaza intre 10 euro si 100 de euro pe noapte, dupa numarul de stele afisate. Cei care aleg cazarea la hotel trebuie sa aiba pregatiti 30-150 de euro pe noapte, de persoana. "In perioada Craciunului si a Revelionului, tarifele percepute de operatorii din turism cresc cu 25%-300%", spun reprezentantii Centrului de Informare Turistica din statiune. Cu toate acestea este aproape imposibil ca in acest ceas sa mai gasesti un loc liber daca nu ti-ai facut deja rezervare.

Un sejur prelungit - 24 decembrie 2005-2 ianuarie 2006 - costa, la un hotel de trei stele, 2.800 lei/camera dubla cu dus sau 3.000 lei/camera dubla cu baie. In pret sunt incluse si micul dejun, cine festive, petreceri si alte surprize. Dupa 2-3 ianuarie 2006 proprietarii de hoteluri si pensiuni vor mai lasa la pret, dar tarifele nu sunt inca batute-n cuie.

PREDEAL. Cabane si vile particulare, camere la pensiuni sau la hotel s-au umplut. Statiunea Busteni are si ea "atarnata" placuta cu "rezervat de Sarbatori". Desi in fiecare an apar vile si pensiuni noi aici, Busteniul este mai aglomerat ca niciodata, spun localnicii. Iar asta se intampla mai ales de cand s-a amenajat partia Kalinderu. Si in Predeal situatia este asemanatoare. Oficialii din turism spun ca peste 95% din cele 4.500 de locuri de cazare clasificate din statiune sunt deja rezervate pentru vacanta de Craciun si Anul Nou. Preturile practicate?! Dupa pretentii. De exemplu, un pachet turistic de Craciun la Vila Cota 1200 de trei stele costa 700 de lei noi de persoana, la receptie. Pachetul include trei nopti de cazare, pensiune completa, "pregatirea porcului" si o masa traditionala udata din belsug cu vin. Oferta de Revelion cuprinde patru nopti de cazare cu pensiune completa si, bineinteles, cina festiva de la cumpana dintre ani si costa 1.200 de lei de persoana. La Hotel Atelier de trei stele pachetul de Revelion - cinci nopti de cazare in camera dubla, cina festiva si petrecere de Anul Nou - a costat 395 de euro de persoana, iar Pensiunea Florilor a fost data spre inchiriere pentru 6.000 de euro in perioada 29 decembrie 2005-3 ianuarie 2006, conform informatiilor Centrului de Informare si Promovare a Turismului din statiune.

ULTIMA ORA. O veste buna vine de la Brasov. In hotelurile si vilele din orasul de la poalele Tampei intarziatii care nu si-au aranjat inca Revelionul pot sa mai gaseasca locuri libere. Atentie, in oras! Pentru ca Poiana e "inchiriata". Insa puteti incerca sa dati un telefon la o agentie de turism sau direct la receptia hotelurilor din statiune, poate aveti totusi noroc. La Hotelul Miraj de patru stele pachetul de Craciun - 3 nopti de cazare in camera dubla, mic dejun, doua cine, o masa festiva si cadouri de la Mosul - costa 550 de lei noi de persoana, tarif net fara comisionul pentru agentiile revanzatoare, conform unei oferte depuse la Centrul de Informare Turistica Brasov. Un Revelion la La Pensiunea Escalade de patru margarete - 5 nopti de cazare cu demipensiune, petrecere festiva - costa 600 euro de persoana in camera dubla si 715 euro de persoana in apartament (preturi la agentia de turism). Cei care au ales sa intampine Anul Nou "in gasca" au putut inchiria una din vilele de opt locuri din satul de vacanta Traveland cu 2.450 de euro pentru sapte nopti si cu 3.100 de euro pentru zece nopti.

ATRACTII
Zapada s-a asternut deja, iar prognozele anunta noi ninsori, astfel ca sporturile de iarna vor putea fi practicate din plin pe Valea Prahovei. Tunurile de zapada vor completa si ele, daca va fi cazul, omatul lipsa. Cat priveste suma care va fi scoasa din buzunar de catre practicantii schiului sau al snow-boardului, aceasta va varia intre 80 si 100 de euro/persoana/zi - cartele pentru instalatia pe cablu, inchirierea de material sportiv. Oricum, centrele de inchiriere sunt pregatite sa faca fata cererii. In localitatile prahovene Valea Doftanei, Alunis, Brebu, unde agroturismul este la putere, gazdele vor oferi turistilor plimbari cu sanii trase de cai sau forme traditionale de petrecere a Craciunului, precum sacrificarea porcului si pomana lui.

PAINTBALL LA ALTITUDINE
In Poiana, schiul nu este singura distractie. Amatorilor de paintball, Complexul Ana Hotels le ofera posibilitatea sa joace "pac-pac" la inaltime. Oferta intitulata "Paintball la altitudine" este valabila pana la 15 decembrie si se adreseaza grupurilor de minimum 12 persoane. Ana Hotels ofera 50% reducere la tariful de receptie, cazare cu mic dejun si paint ball gratuit pentru doua persoane (pentru cel ce formeaza grupul), iar ceilalti oameni din gasca vor plati 176 de lei de persoana pe noapte, in pret fiind inclusa si o ora de "joaca", echipamentul de protectie necesar si 60 de bile munitie. In perioada 15 ianuarie-30 martie puteti invata sa schiati la Ana. Un pachet turistic ce include sase nopti de cazare in camera dubla, demipensiune si cinci zile de "scolarizare" costa 1.165 de lei de persoana. Copiii de pana la 12 ani care stau in camera cu parintii au cazarea gratuita.
×
Subiecte în articol: economic persoană cazare stele nopti