x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scăderea TVA la pâine şi făină a adus bani la buget. Măsura a scos din economia subterană 150.000 de tone de produse

Scăderea TVA la pâine şi făină a adus bani la buget. Măsura a scos din economia subterană 150.000 de tone de produse

de Daniela Ivan    |    17 Apr 2014   •   19:58
Scăderea TVA la pâine şi făină a adus bani la buget. Măsura a scos din economia subterană 150.000 de tone de produse
Sursa foto: Thinkstock

Producţia fiscalizată din industria de morărit şi panificaţie a crescut cu 25% la făină şi cu 20% la pâine după şase luni de la reducerea TVA cu 9%, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN. Acesta a mai precizat că au fost fiscalizate 150.000 de tone de produse, în cele şase luni de când a fost redusă TVA de la 24% la 9%.

“Datele statistice pe şase luni arată că producţia fiscalizată a crescut cu 25% la făină şi cu 20% la pâine, iar 150.000 de tone de produse au fost fiscalizate în plus faţă de perioada anterioară. Practic s-a ieşit la suprafaţă cu aceste produse, iar impozitele s-au vărsat la bugetul statului şi cel mai important lucru este că aceste 150.000 de tone de produse sunt sigure din punct de vedere alimentar. Trebuie să milităm asupra faptului că un produs fiscalizat este mult mai singur decât unul nefiscalizat”, a spus Popescu. Reprezentanţii industriei spun că obiectivul principal rămâne reducerea evaziunii din sector cu 50%, iar instituţiile de control ale statului să îşi facă datoria şi să-i controleze pe cei care fac evaziune fiscală. O dată cu reducerea TVA la 9% a avut loc şi o ieftinire cu 12% a preţului la pâine.
Guvernul a redus TVA la făină şi pâine de la 24% la 9% de la 1 septembrie 2013 ca urmare a evaziunii uriaşe de 70% din această industrie. Studiile ROMPAN efectuate atunci au arătat că scăderea TVA poate reduce până la 20% evaziunea fiscală din sector, în circa opt luni după introducerea cotei reduse de TVA, respectiv de la un miliard de lei, la numai circa 200 de milioane de lei. Iată că aceste studii s-au confirmat şi evaziunea s-a redus cu 25% la făină şi cu 20% la pâine după numai şase luni de la aplicare. Producţia totală de pâine din România este de 1,8 milioane tone/an, potrivit datelor ROMPAN.

Carnea, la concurenţă cu legumele
Guvernul a anunţat că dacă rezultatele reducerii evaziunii la pâine vor fi favorabile, atunci măsura va fi extinsă. Iniţial s-a vorbit că industria cărnii va urma celei de panificaţie, însă în urmă cu câteva săptămâni premierul Victor Ponta a spus că ar prefera legumele şi fructele. “Eu aş vrea în primul rând la fructe şi legume, pentru că acolo avem o evaziune uriaşă şi avem o competiţie neloială între producătorii locali şi fructele şi legumele care se aduc din afara UE şi UE, unde avem evaziune la taxele intracomunitare. Mergem spre 9% cotă redusă la aceste produse. Să vedem dacă putem să le facem împreună cu TVA la carne şi produse din carne”, a spus Ponta. Reprezentanţii FMI au anunţat că vor relua discuţiile despre reducerea TVA şi la alte alimente de bază după ce vor fi analizate rezultatele de la pâine.

În aşteptarea deciziei luate de Guvern şi reprezentanţii FMI, asociaţiile patronale din industria cărnii au lansat, ieri, o campanie pentru reducerea TVA la carne şi preparate din carne, precum şi o platformă online, www.taietva.ro. Acestea susţin reducerea TVA la 5% la carne şi produse din carne, întrucât sectorul se confruntă cu o evaziune fiscală de 40% din piaţă, circa 230 milioane de euro, generând pierderi la bugetul de stat de circa 30 de milioane de euro.


×
Subiecte în articol: tva paine