Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii a declanşat luni o grevă japoneză, acuzând lipsa dialogului cu ministrul de resort şi denigrările angajaţilor venite din partea ministrului Violeta Alexandru. Pe de altă parte, acţiunile din ultima perioadă ale ministrului dovedesc că acesta și-a stabilit drept obiectiv schimbarea persoanelor cu funcții de conducere din instituțiile aflate în subordinea/coordonarea ministerului, susţine Dragoş Frumosu, preşedintele Confederaţiei Generale a Muncii - Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR).
Prin declanşarea acestei mişcări de avertisment Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii vor să atragă atenţia ministrului Violeta Alexandru că “nu lipsa de implicare a funcţionarilor din instituţiile ministerului a dus la problemele generate în sistem, ci o serie de lipsuri de natură logistică şi organizatorică înregistrate la toate nivelurile, generate de nepunerea în aplicare a unor prevederi legale aflate deja în vigoare sau de neadaptarea unor măsuri legislative noi la situaţia prezentă, care să faciliteze desfăşurarea cât mai eficientă a activităţii acestor instituţii”, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale. Alte revendicări vizează deblocarea posturilor vacante, asigurarea echipamentelor de lucru şi plata orelor suplimentare.
Val de demiteri la casele de pensii
Acţiunile din ultima perioadă ale ministrului Muncii, Violeta Alexandru, dovedesc că aceasta și-a stabilit drept obiectiv schimbarea persoanelor cu funcții de conducere din instituțiile aflate în subordinea/coordonarea ministerului, ne-a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele CGM-UGSR. Violeta Alexandru a comunicat sâmbătă că a schimbat nouă dintre directorii caselor de pensii teritoriale. Printre aceștia, se numără directorii caselor de pensii de la sectoarele 1, 2 și 3 din București. „Având în vedere anunţul făcut de Violeta Alexandru, trebuie să remarcăm faptul că după aproape un an de când ocupă funcţia de ministru al Muncii, dânsa nu s-a familiarizat cu modul de organizare a instituțiilor pe care le păstorește, dar în schimb şi-a propus să le reformeze. Astfel, recent a dat ordin președintelui CNPP, Daniel Baciu, să impună celor două directoare ale caselor de pensii ale sectorelor 2 și 4 din Capitală acceptarea detașării din funcțiile de directori executivi ai caselor de pensii în funcţiile de șef serviciu la Casa Națională de Pensii. Motivele reale pentru care d-na ministru a dorit schimbarea celor două doamne, a căror activitate de zeci de ani a fost numai în domeniul pensiilor, au fost cele legate de faptul că o parte dintre salariariații Casei de Pensii a Municipiului București au îndrăznit să se revolte împotriva măsurilor aberante dispuse de d-na ministru”, susţine reprezentantul UGSR.
Ne întrebăm dacă d-na ministru a înțeles până acum, după un an de ministeriat, care este parcursul unui dosar de pensie de la înregistrarea cererii până la emiterea deciziei, comunicarea acesteia, punerea în plată și primirea pensiei de către pensionar?! Știe oare să verifice dacă ceea ce raportează Casa Națională sau casele teritoriale este și realitatea sau sunt comunicări care fac plăcere conducerii centrale?! D-na ministru a avut curiozitatea să stea lângă un lucrător dintr-o casă de pensii care prelucrează un dosar de pensii să vadă cum funcționează aplicația informatică? Știe oare că săptămâna trecută 3 zile nu a funcționat nicio aplicație de e-mail?
Dragoş Frumosu, preşedintele UGSR