x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandal pe banii pentru despăgubirea foştilor proprietari        

Scandal pe banii pentru despăgubirea foştilor proprietari        

de Adrian Stoica    |    06 Mai 2020   •   11:51
Scandal pe banii pentru despăgubirea foştilor proprietari        

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a pregătit un proiect de ordonanță de urgență prin care se propune suspendarea modului de evaluare a despăgubirilor acordate foştilor proprietarilor deposedați abuziv de imobile în perioada comunistă stabilită prin Legea nr. 22/2020, intrată în vigoare pe 21 martie. În replică însă, asociațiile foştilor proprietari cer retragerea proiectului și spun că aplicarea lui va reduce valoarea despăgubirilor chiar şi cu 50%.

 

Prin Legea nr. 22/2020, care a modificat Legea nr. 165/2013, s-a stabilit că evaluarea imobilelor care fac obiectul deciziilor de despăgubire se face prin utilizarea grilei notariale valabile la data emiterii deciziilor de către Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI). Până la intrarea în vigoare a aceste legii, grilele notariale utilizate erau cele valabile la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013. Suspendarea solicitată de ANRP prin proiectul de ordonanţă este motivată prin faptul au fost sesizate diferențe majore în ceea ce priveşte criteriile utilizate la nivelul fiecărei camere notariale județene în elaborarea grilelor pentru anul 2020.

 

Evaluarea despăgubirilor, o problemă

Astfel, unele circumscripții diferențiază terenurile în funcție de categoria de folosință (București, Ilfov, Constanța), stabilind valori diferite pentru aceasta („curți-construcții”, „vii”, „pășuni”, „teren forestier” etc), unele circumscripții fac diferența doar între terenuri „curți-construcții" și terenuri de „alte categorii”, în timp ce în alte circumscripții există un singur preț/mp, indiferent de categoria de folosință a terenului (Cluj, Iași, Vrancea). Pe de altă parte, la nivel național, nu există o uniformizare a corecțiilor care pot fi aplicate în cazul construcțiilor/terenurilor. Spre exemplu, pentru terenuri, la nivelul municipiului București, grila notarială prevede unele corecții, cum ar fi lipsa utilităților, în timp ce grilele pentru municipiile Craiova și Cluj nu prevăd astfel de corecții. Unele circumscripții stabilesc valorile în euro/mp (București, Ilfov, Timișoara, Iași), în timp ce altele stabilesc valorile în lei/mp (Cluj, Craiova, Bihor). Stabilirea valorii despăgubirilor prin utilizarea unor grile notariale care au la bază concepții diferite ar echivala cu soluții diferite pentru foștii proprietari, ceea ce presupune aplicarea unui tratament inechitabil pentru persoane aflate în aceeași situație, atrage atenţia ANRP. Astfel, la Cluj, pentru un teren de 500 mp, se utilizează valoarea de 1.740 lei/mp, în timp ce pentru un teren de 2.000 mp se utilizează valoarea de 1.260 lei/mp (cu 28% mai puțin/mp), indiferent de categoria de folosință a terenului la data preluării. La Brașov, pentru un teren „curți-construcții”, se utilizează valoarea de 898 lei/mp, indiferent de suprafață, dar un teren de 2.000 mp preluat de stat ca teren agricol este evaluat diferit, cu 274 lei/mp (cu 70% mai puțin/mp decât terenul „curți-construcții”).

 

(...) întârzierea în adoptarea unor măsuri de reglementare unitară va crea premisele neîncrederii și suspiciunilor beneficiarilor legilor de restituire cu privire la momentul soluționării dosarelor de despăgubire, influențat de fluctuațiile grilelor notariale.

 

„În situația când grilele prevăd valori doar pentru terenuri din categoria de folosință curți – construcții, iar terenul preluat de stat avea o altă categorie, se va aplica o reducere de 50%”, se prevede în proiectul de ordonanţă.

 

Proiectul de OUG elaborat de ANRP

 

 

Despăgubirile reduse drastic

În ciuda motivelor oferite de ANRP pentru amânarea aplicării prevederilor art. I pct. 2 din Legea nr. 22/2020, Asociaţia pentru Proprietate Privată (APP România) şi Asociaţia pentru Restituirea Proprietăţilor şi Drepturilor Omului în România (ResRO) susţin că prin acest act normativ guvernul nu doreşte altceva decât să dea mai puţin bani foştilor proprietari, prin încercarea de a generaliza pentru toate terenurile reducerea despăgubirilor cu 50%. Reprezentanţii celor două asociaţii atrag atenţia că în forma inițială a Legii nr. 165/2013, proprietarii de terenuri au primit despăgubiri în funcție de categoria de folosință a acestuia la data emiterii deciziei prin care li se recunoștea dreptul la despăgubiri, însă din 2017, după adoptarea OUG nr. 98/2016 proprietarii de terenuri primesc despăgubiri calculate în funcție de categoria de folosință pe care o avea terenul la data preluării abuzive. În acest fel, proprietarii de terenuri care erau agricole la momentul preluării lor de către stat, dar care în prezent, ca urmare a extinderii orașelor, se află în intravilan, primesc despăgubiri reduse cu 50% după modificarea Legii nr. 165/2013 prin OUG nr. 98/2016. Acum, prin noua modificare propusă, se doreşte generalizarea reducerii cu 50% a valorii terenurilor care la data preluării nu aveau categoria de folosință curți-construcții. „Cu alte cuvinte, nu doar se suspendă aplicarea Legii nr. 22/2020 în ceea ce privește raportarea la noile grile notariale, ci înrăutățește mult situația acelor proprietari cărora nu le-au fost soluționate dosarele până acum, după intrarea în vigoare a acestei ordonanțe ei urmează să fie despăgubiți cu jumătate din ceea ce ar fi primit”, arată cele două organizaţii ale foştilor proprietari în protestul lor.

 

×