x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schimbări majore în taxarea Chiriilor din 2024: Impozitul ar putea să se dubleze începând cu 1 ianuarie 2024

Schimbări majore în taxarea Chiriilor din 2024: Impozitul ar putea să se dubleze începând cu 1 ianuarie 2024

de Redacția Jurnalul    |    02 Dec 2023   •   15:00
Schimbări majore în taxarea Chiriilor din 2024: Impozitul ar putea să se dubleze începând cu 1 ianuarie 2024
Sursa foto: Hepta

Românii care investesc în proprietăți destinate închirierii sunt avertizați să se pregătească pentru schimbări semnificative în sistemul de impozitare, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Această modificare ar putea aduce cu sine o dublare a impozitului pentru chirii, afectând direct profitabilitatea proprietăților închiriate.

Conform noilor reglementări, impozitul pentru chirii nu va mai fi calculat în mod tradițional, ci va ține cont de mai mulți factori, inclusiv numărul total de proprietăți scoase la închiriat și alte aspecte relevante. Se discută, de asemenea, despre eliminarea cotei de cheltuieli forfetare, înlocuind-o cu o impozitare fixă de 10% aplicată asupra întregului venit brut obținut din închiriere.

Printre noile obligații, românii care închiriază proprietăți vor trebui să înregistreze contractele de închiriere într-un interval maxim de 30 de zile de la încheierea acestora. În plus, există planuri pentru implementarea unui sistem de înregistrare online prin intermediul platformei Spaţiul Privat Virtual, unde proprietarii vor completa un formular special intitulat „Cerere de înregistrare a contractelor de închiriere", notează observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: impozitare chirii codul fiscal