x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scrisoarea de intenţie intră în boardul FMI

Scrisoarea de intenţie intră în boardul FMI

de Daniela Ivan    |    17 Mar 2014   •   21:04
Scrisoarea de intenţie intră în boardul FMI
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Pe 26 martie, board-ul Fondului Monetar Internaţional va analizează primele două evaluări ale acordului stand-by cu România,
Board-ul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) analizează, în 26 martie, primele două evaluări ale acordului stand-by cu România, potrivit calendarului publicat pe pagina de Internet a instituţiei financiare internaţionale.

Criterii îndeplinite
Evaluările au fost realizate la Bucureşti în luna ianuarie a acestui an de către misiunea FMI condusă de Andrea Schaechter, care şi-a încheiat evaluarea pe 4 februarie. Atunci, Schaechter a apreciat într-o conferinţă de presă că România a depăşit prin performanţele sale economice toate celelalte ţări europene, cu excepţia a două state şi a avut cuvinte de laudă în privinţa măsurilor luate pentru dezvoltarea sectorului energetic. Şefa delegaţiei FMI pentru România a mai spus că
România a îndeplinit patru dintre cele cinci criterii de performanţă asumate, ultimul fiind ratat ca urmare a întârzierii scrisorii de intenţie. Singura ţintă ratată de autorităţile de la Bucureşti este cea referitoare la reducerea arieratelor acumulate de companiile de stat pentru ultimul trimestru al anului trecut.
“Reducerea arieratelor asumată pentru finalul lunii septembrie - finalul lunii decembrie, de un miliard de euro, nu a fost realizată. Sperăm ca Guvernul să revină şi să recupereze. Trebuie luate măsuri de restructurare în aceste companii. Avem ţinte trimestriale, iar ţinta pentru următoarea perioadă este mai puţin de un miliard”, a declarat Schaechter, la  sfârşitul misiunii din februarie. Aceasta a mai adăugat că această problemă trebuie tranşată până la următoarea întrunire a boardului Fondului Monetar Internaţional, care, de regulă, are loc la două luni de la finalul fiecărei vizite.

Hidroelectrica, angajament asumat
La capitolul bile albe, Andreea Schaechter a apreciat că autorităţile române au respectat calendarul de liberalizare a pieţei de energie şi gaze şi, mai mult, sunt în grafic în ceea ce priveşte planul de listări a companiilor la bursă. Chiar dacă Hidroelectrica este în insolvenţă, Guvernul şi-a menţinut angajamentul de a vinde 15% din acţiunile companiei pe Bursă până în iunie, conform scrisorii de intenţie trimisă  Fondului Monetar Internaţional. Scrisoarea a fost semnat în luna martie şi transmis la Washington. "În februarie, Curtea de Apel a plasat din nou Hidroelectrica în insolvenţă, până la soluţionarea pretenţiilor legale formulate de distribuitorii de energie împotriva companiei. Ne menţinem angajamentul de a lansa o ofertă publică iniţială la Hidroelectrica, în conformitate, cu criteriul de referinţă structural, de îndată ce compania iese din insolvenţă", se arată în scrisoarea de intenţie, potrivit mediafax.ro.
Un alt punct important inclus în scrisoarea de intenţie prevede că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Inspecţia Muncii vor declanşa în semestrul II al acestui an o serie de controale la firme pentru identificarea muncii la negru şi a cazurilor de evaziune.

×
Subiecte în articol: acord fmi scrisoare fmi