x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpiri la restaurante: „O porție de sarmale costă aproape 70 de lei”

Scumpiri la restaurante: „O porție de sarmale costă aproape 70 de lei”

de Redacția Jurnalul    |    28 Mar 2024   •   14:00
Scumpiri la restaurante: „O porție de sarmale costă aproape 70 de lei”

Masa la restaurant a devenit un lux pentru majoritatea românilor. Acum plătim cu circa 40% mai mult când mâncăm în oraș, față de în urmă cu câțiva ani.

Patronii de restaurante susțin că,, din cauza presiunii cu taxele şi impozitele, au fost nevoiţi să mărească prețurile.

În Capitală o pizza costă circa 50 de lei în zona centrală, iar o ciorbă în jur de 40 de lei. O masă completă pentru o persoană depășește 150 de lei, echivalentul a 30 de euro.

La restaurantele din centrul Capitalei, cine vrea să servească o masă completă, lasă cel puţin 150 de lei de persoană.

”O ciorbă de burtă cu ardei și smântână și mujdei, deci peste 40 de lei. O porție de sarmale costă aproape 70 de lei”, spune un client.

Și băuturile au ajuns prețuri record.

”15 lei apa și 20 lei cafeaua”, spune un alt client. 

Nota de plată pentru două ape, o cafea, papanaşi, o ciorbă de burtă şi o porţie de mici ajunge la peste 220 de lei. Cu bacşişul de 10 la sută inclus.  

Şi străinii veniţi să lucreze la noi în ţară spun că viaţa e scumpă.

”Apa e gratuită în Sri Lanka. Pentru mine e scump aici”, spune un străin.

”Nu există nicio majorare de preț care a fost făcută de operator peste nivelul inflației. Drept urmare, ceea ce se întâmplă în piață se reflectă și în prețul de vânzare a fiecărui produs la operatorii din această industrie”, spun patronii de restaurante.

Scumpirile au intervenit şi pe fondul creşterilor costurilor cu forţa de muncă, creşterii preţului combustibilului dar şi al schimbărilor fiscale.

”Acum provocările sunt la nivel de fiscalitate. Modificările care s-au făcut în 2023 cu siguranță ne vor impacta în 2024 și așteptăm trecerea primului trimestru când vom vedea real problemele de plăți la bugetul de stat”, a declarat Radu Savopol, președinte Horeca.

Oficialii români spun că toate aceste măsuri au fost luate de către Guvern, la cererea Comisiei Europene.

”Măsurile acestea au fost luate de către guvern, nu au fost prietenoase, dar solicitate de către Comisia Europeană”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

O nouă provocare pentru patronii din Horeca ar urma să o reprezinte trecerea la impozitarea progresivă, dar coaliţia de guvernare nu a luat încă o decizie cu privire la această măsură, potrivit Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: scumpiri rerstaurant