Începând cu data de astăzi, Uniunea Europeană introduce o nouă etichetă energetică îmbunătățită pentru aparatele de uz casnic în toate țările europene. Noua etichetă este introdusă pentru frigiderele de uz casnic, congelatoare, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare și afișaje electronice. Ea este o etichetă mai transparentă pentru a oferi în viitor orientări mai eficiente consumatorilor.
Etichetarea produselor de uz casnic s-a introdus din 1994, ea ajutând consumatorii să aleagă produse eficiente din punct de vedere energetic, contribuind, în același timp, la atingerea obiectivelor UE în domeniul energiei și al climei. Pentru diferite grupuri de produse, eficiența energetică a fost îmbunătățită cu peste 80%, realizând, în unele cazuri, o economie de costuri de câteva sute de euro pe durata de viață a produsului.
Economie de energie de la A la G
Scara actuală de la A +++ la G este înlocuită de o scară mai simplă și mai ușor de utilizat de la A la G, fără simbolurile plus (+). De asemenea, scara de culori în șapte trepte este păstrată. Noile etichete se bazează pe metode de calcul parțial revizuite și standarde de testare. De exemplu, consumul mediu anual de energie nu mai face parte din etichetă pentru majoritatea grupurilor de produse. În schimb, consumul de energie este acum declarat pe ore de funcționare sau cicluri de funcționare. Acest lucru este mai transparent și permite calculul individual simplu pentru diferite scenarii de aplicație. Totuși, acest lucru înseamnă, de asemenea, că valorile din vechea și noua etichetă nu pot fi comparate direct.
Calendarul schimbării etichetelor
Din martie, noua etichetă va fi introdusă pentru frigiderele de uz casnic, congelatoare, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare și afișaje electronice. Sursele de lumină vor urma în septembrie. Pentru toate celelalte grupuri de produse, precum aerul condiționat, încălzirea și prepararea apei calde, noile etichete vor fi introduse ulterior.
Bază de date cu informaţii suplimentare
Toate produsele care prezintă noua etichetă sunt înregistrate într-o nouă bază de date a produselor din UE (EPREL), care oferă informații suplimentare despre produs care nu sunt incluse pe etichetă. Consumatorii pot accesa aceste informații printr-un nou instrument de aplicații web intuitiv și ușor de utilizat dezvoltat de Label2020. Cu acest instrument, cumpărătorii pot accesa și compara informații despre costurile de funcționare sau caracteristicile funcționale sau pot căuta cele mai eficiente produse. Instrumentul va fi disponibil în martie, după ce retailerii au trecut la noua etichetă.
Cum se va proceda
În perioada 1-18 martie, comercianții cu amănuntul vor introduce noile etichete pentru primele grupuri de produse. Modelele vechi de produse, care sunt vândute în următoarele luni, pot purta eticheta veche, dar nu mai trebuie vândute după noiembrie 2021. Pentru sursele de lumină, noua etichetă energetică va fi introdusă la 1 septembrie 2021. Pentru vânzările online, eticheta energetică trebuie să fie afișată lângă prețul produsului sau, alternativ, clasa de eficiență energetică trebuie să fie afișată într-o „săgeată colorată” cu un link către eticheta energetică corespunzătoare. Mai multe informații sunt furnizate pe site-ul web Romania Label 2020, care oferă îndrumări și instrumente pentru consumatori, comercianții cu amănuntul și alte părți interesate.
Deficiențe ale standardelor de testare
Un raport de la începutul acestui an al Curţii de Conturi Europene aducea însă în discuţie, citând un studiu independent, deficienţele standardelor de testare, fiind vizate trei grupe de produse: mașini de spălat, televizoare și frigidere. Concluzia studiului amintit era foarte clară: condițiile de testare prevăzute de standarde diferă de utilizarea în condiții reale și, prin urmare, subestimează consumul real. De exemplu, mașinile de spălat vase sunt testate pe cel mai eficient program Eco, dar acest program este rar folosit (18% din timp), televizoarele sunt testate cu un videoclip din 2007 care nu reflectă vizionarea tipică la domiciliu, iar combinele frigorifice sunt testate fără a se deschide ușile și fără alimente în interior. Pe baza unui eșantion mic de produse, studiul a estimat că este posibil ca mașinile de spălat vase să consume cu 6 până la 73% mai multă energie atunci când sunt utilizate cu programe diferite, că televizoarele testate cu o secvență video diferită consumau cu 6 până la 47% mai multă energie, iar frigiderele consumau cu până la 47% mai multă energie dacă ușa era deschisă o dată la 12 ore. Raportul a demonstrat, de asemenea, că producătorii ar putea exploata lacunele din cadrul standardelor sau ar putea utiliza tehnici de eludare (cum ar fi dispozitive de manipulare pentru a detecta faptul că are loc un test) cu scopul de a obține evaluări mai bune sau pentru a pretinde în mod fals că respectă cerințele în materie de proiectare ecologică.