x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Seceta va scumpi vinul

Seceta va scumpi vinul

de Daniela Ivan    |    16 Sep 2012   •   15:27
Seceta va scumpi vinul

Pretul vinului imbuteliat va creste in acest an. Seceta a redus cantitatea de struguri care s-au recoltat nu numai in Romania, dar si in Spania, Italia si Franta. Pretul strugurilor s-a dublat in ultimii trei ani, pe fondul schimbarii conditiilor climaterice din Europa. Producatorii din Romania nu vor putea acoperi cererea interna, in conditiile in care vanzarile s-au redus cu 35% in ultimii ani. "Scumpim, nu avem incotro. Am iesit din iarna prost. Apoi a venit seceta, si bobul nu mai are greutatea normala, pentru ca este deshidratat. Calitativ este mai bun, dar financiar nu este bine. Categoric, anul asta vor fi cateva vinuri de medalie. Daca se va scumpi vinul? Cred ca mult, dar nu pot sa spun inca. Am facut cateva socoteli, dar nu le-am terminat", a declarat Luchi Georgescu, presedintele Vincon. Acesta a mai adaugat ca in acest an productia de struguri este cu peste 40% sub potentialul viticol al tarii.

Piata vinului a scazut dramatic
Datele arata ca piata vinului s-a contractat in acest an cu 35%, a declarat presedintele Patronatului Vinului, Ovidiu Gheorghe. Piata monitorizata reprezinta jumatate din consumul real, restul este autoconsum si piata neagra, a declarat Luchi Georgescu. Piata vinului imbuteliat era de 450-500 de milioane de euro inainte de criza, insa in 2011 a scazut la 350 de milioane de euro.

"Contractarea pietei a fost cauzata in primul rand de problemele economice din ultimii ani, si apoi de cele climatice, de seceta", explica Georgescu. Scaderea pietei vinului imbuteliat, ca urmare a contextului economic nefavorabil, a determinat o crestere a segmentului vrac, mai accesibil ca pret, spune acesta. Vinurile de soi din segmentele premium si super premium reprezinta 52% in volum si 80% din valoarea totala a pietei de vin imbuteliat.

Pe langa criza financiara si seceta, producatorii romani se confrunta si cu alte probleme care le diminueaza foarte mult afacerile. Angrosistii bulverseaza piata la nivel de distributie, sustine Georgescu. "Noi vindem partea de brand modern printr-o distributie directa, iar partea de traditional retail am facut-o prin distribuitor. Insa, o data cu aparitia acestei monstruoase crize au inceput sa apara intr-o pondere din ce in ce mai mare angrosistii. Ei fac diverse schimburi, fac trocuri, si atunci producatorul nu mai reuseste sa realizeze distributie coerenta", a explicat Georgescu.

O alta problema este reaparitia comertului cu vin vrac. "Vinul vrac a aparut ca raspuns la faptul ca, uneori, costa peste dublu partea de pozitionare, imbuteliere, livrare, deci partea de logistica cost, de foarte multe ori, de doua ori si ceva partea de materie prima. Atunci este mai usor sa vinzi din curtea casei si este mai putin controlata", a adaugat Luchi Georgescu.

Ce prefera romanii
Preferintele romanilor difera de cele ale celorlalti cetateni din Uniunea Europeana. In Romania se cumpara in proportie de 67% vinurile albe demiseci si demidulci, in timp ce in Uniunea Europeana, regele este vinul rosu, sec. Romanii consuma anual circa 24 de litri de vin/locuitor, situandu-se pe locul 10 in topul mondial, dar la jumatate fata de consumul din tarile dezvoltate, unde acesta este de 50 litri/locuitor/an. Romania este pe locul 10 in lume dupa consumul de vin, dupa Franta, Italia, Statele Unite, Germania, Spania, China, Marea Britanie, Argentina si Rusia.

×