Mircea Geoană i-a reproşat, joi seara, lui Traian Băsescu, în cadrul dezbaterii televizate a candidaţilor la Preşedinţia României, că nu este primit în Rusia din cauza politicii externe agresive, care îi surprinde şi pe occidentali. Acesta a replicat că preferă să nu meargă la Moscova, dar firmele româneşti să încheie contracte de 250 mil.de dolari. Băsescu i-a spus lui Geoană, pe un ton apăsat, că este vorba de un contract încheiat de Societatea de construcţii petroliere Constanţa cu firma Gazprom, pentru construirea unui gazoduct până la Soci, o conductă submarină de 150 de kilometri, pentru racordarea sistemului de gaze rusesc la Soci. "E o firmă românească ce execută această lucrare. De unde inventaţi dumneavoastră că România nu are relaţii cu Rusia? România nu are relaţii de subordonare cu Rusia, dar are foarte bune relaţii", a adăugat Băsescu.
Ce nu a spus Băsescu în dezbatere? Spre exemplu, cine e-n spatele firmei româneşti de succes (al cărei nume a părut a-l greşi neintenţionat) şi cum s-a obţinut finanţarea. Numele real al firmei, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, fost apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, este Grup Servicii Petroliere (GSP). Comănescu a apărut sub luminile rampei în vara lui 2005, în celebrul Raport Volcker, privind încălcări ale Programului ONU "Petrol contra hrană" de către 2.250 de firme din întreaga lume. România a avut pe lista societăţilor care au mituit regimul lui Saddam Hussein 11 nume, printre care şi Upetrom 1 Mai Ploieşti. Comănescu a fost, prin firma sa, implicată şi în acţionariatul Grup Servicii Petroliere, beneficiarul celui mai mare contract derulat de o firmă româneasca în Irak şi unul dintre cele mai mari de pe întreaga listă Volcker.
În plus, garanţiile de stat i-au fost acordate de Eximbank-ul condus de Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, al cărui nume a fost folosit vârtos în campania electorală de fanii lui Traian Băsescu. Cel mai interesant lucru este că printre administratorii companiei se numără fostul secretar de stat Călin Dragomir Marinescu, zis Shogunul, condamnat la 17 ani de închisoare în acelaşi dosar Flota, dar eliberat pe motive medicale.
click pentru a deschide pdf
click pentru a deschide pdf