x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Si agricultorii cer reducerea TVA

Si agricultorii cer reducerea TVA

de Florina Zainescu    |    01 Sep 2005   •   00:00
Si agricultorii cer reducerea TVA

Reducerea TVA la alimente strange tot mai multi adepti. Sindicatele si patronatele din agricultura si-au exprimat ieri sustinerea fata de proiectul Partidului Conservator.

Suntem pentru o taxa pe valoarea adaugata mai mica pentru ca astfel se poate asigura un venit minim producatorului agricol iar consumatorilor produse agroalimentare de calitate si la preturi accesibile, se arata intr-un comunicat al Patronatului Producatorilor Agricoli din Romania (PPAR). Majorarea impozitului funciar incepand cu anul 2006, preconizata reducere a subventiilor acordate taranilor pentru infiintarea culturilor si saracirea accentuata a mediului rural sunt doar cateva dintre motivele pentru care sindicalistii din Agrostar si membrii PPAR cer diminuarea TVA. Un alt argument adus de agricultori il reprezinta declaratiile premierului Tariceanu privind posibilitatea largirii bazei de impozitare prin introducerea CAS pentru pensionari si agricultori.

DISPUTE. Liberalul Dan Radu Rusanu a declarat saptamana trecuta ca majorarea TVA de la 19% la 22% e o masura certa care se va aplica de la 1 ianuarie 2006. El mai spunea atunci ca, o masura de reducere a TVA la produsele de baza nu se va aplica pentru ca nici un comerciant nu-si va ieftini produsele la care s-ar reduce taxa si ca in acest fel s-ar provoca doar un gol in buget. Luni liderul PD Emil Boc a declarat ca partidul sau nu sustine ideea cresterii TVA, pentru ca marti sa revina si sa declare ca o reducere a TVA pentru produsele alimentare de baza va fi decisa in cadrul coalitiei guvernamentale numai dupa o analiza preabila a Ministerului Finantelor.

"Consider pripite si neavenite recentele declaratii ale domnilor Emil Boc si Dan Radu Rusanu pe tema reducerii TVA la produsele alimentare de baza. E anormal pentru un om politic sa-si exprime temerile ca producatorii sau comerciantii vor actiona intr-un anume fel atat timp cat nu a discutat subiectul cu acestia pentru a le afla intentiile", a declarat, ieri Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator. "De aceea, ma voi intalni cu reprezentantii patronatelor din industria alimentara pentru a putea comunica premierului un punct de vedere direct si clar al acestora", a mai precizat el.

×
Subiecte în articol: economic