Despre Cultura Cucuteni invatam la scoala si ni s-ar putea parea ceva pierdut in negura timpului, cu mii de ani in urma, insa romanii au redescoperit-o si unii chiar si-au dedicat cariera acestei culturi.
Respinsi de unii, pe motiv ca nu ar fi creatori de arta traditionala, maestrii vaselor de ceramica neolitica se situeaza undeva la granita dintre arta si mestesug popular. Ceramica de Cucuteni a zilelor noastre, lucrata cu tehnica straveche, reconstituita astazi, este deosebit de frumoasa si foarte greu de realizat, insa conflictul cu piata de kitsch ii exileaza pe artisi la periferia breslei, in loc sa le asigure o pozitie privilegiata.
Doi dintre cei mai cunoscuti si apreciati creatori ai ceramicii de Cucuteni sunt sotii Nicoleta si Ion Mitroi, din Maldaieni (langa Rosiori), care au facut o pasiune pentru ceramica neolitica. 'Eu vad povestea asta cu arta populara sub o alta forma, pentru ca sunt absolvent al Institutului de Arta din Bucuresti, iar mentorul meu este Constantin Brancusi', spune Ion Mitroi. Partea si mai interesanta a carierei lui Ion Mitroi este ca a inceput sa creeze ceramica neolitica dupa inceperea crizei economice, gasind in aceasta o solutie de a putea trai cat de cat decent din creatia artistica.
'M-am apucat de ceramica de vreo doi ani. In facultate am avut mai multe teme la alegere, iar eu am ales Cucuteni, care mi s-a parut cea mai vasta dintre culturi. Este o ceramica speciala. Se lucreaza la mana, nu la roata, cum mai incearca unii sa o faca. Suntem, oricum, foarte putini cei care facem o astfel de ceramica', mai spune artistul. Nicoleta Mitroi, sotia lui Ion Mitroi, a inceput cu zece ani in urma sa creeze ceramica neolitica, fiind inspirata de cercetarile pe care sotul ei le facea in timpul facultatii. Talentul a facut-o cunoscuta si apreciata, iar acum este coordonatorul unui cerc de arta populara la Casa de Cultura din Rosiori.
O alta artista specializata in ceramica de Cucuteni este Ionela Mihuleac, nascuta chiar la Cucuteni, in judetul Iasi, absolventa a Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca si membra a Uniunii Artistilor Plastici. Este si presedintele Asociatiei 'Ars continua', creata pentru a promova cultura neolitica Cucuteni in lume. 'Am inceput din curiozitate si de placere, dupa o expozitie. Nu prea este comercial acest stil. Este multa munca, trebuie sa respecti si formele, si culorile. Am inceput de la ideea ca ceramica aceasta este unica si are o sacralitate. Fiind din Cucuteni, incerc sa fiu cat mai aproape de tehnica de atunci', spune Ionela Mihuleac.
Si Nicolae Moldovan este cunoscut pentru ceramica neolitica. Artistul bucurestean este absolvent al Sectiei Ceramica din cadrul Academiei de Arta 'Nicolae Grigorescu', membru al Uniunii Artistilor Plastici din 2004. 'Inca din primii ani de academie m-a interesat cultura Cucuteni. Am fost atras de forma in primul rand, apoi de culoare. Am ajuns sa folosesc aceasta tehnica si la lucrarile de sculptura, cum se poate vedea si la actuala expozitie de la Galeria Galateea, deschisa pana in luna februarie. Vasele se modeleaza din aproape-n aproape, fara ajutorul rotii olarului, apoi se picteaza, se lustruiesc cu o piatra si sunt arse la 1.000 de grade Celsius', spune Nicolae Moldovan, care se bucura de aprecierea multor iubitori de ceramica.