x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Siemens, anchetată de UE pentru un contract din România

Siemens, anchetată de UE pentru un contract din România

30 Apr 2010   •   00:00

Mai multe instituţii europene investighează grupul Siemens în privinţa unor acuzaţii de fraudă legate de câştigarea în 2007 a unei licitaţii organizate de Ministerul Justiţiei.

Ancheta realizată de Biroul European Anti-Fraudă (OLAF), Departamentul pentru Lupta Antifraudă şi Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) vizează firma Forte Business Services, acum Siemens IT Solutions (SIS) România, iar licitaţia buclucaşă este legată de modernizarea infrastructurii IT a sistemului judiciar românesc.

Precizarea se găseşte în raportul înaintat de Siemens către Securities and Exchange Commission, Comisia de valori mobiliare a burselor din SUA.

Potrivit unui document privind proiectele cu finanţare europeană afişat pe site-ul Ministerului Justiţiei şi citat de Mediafax, Forte Business Services SRL a câştigat un contract pentru "Continuarea procesului de informatizare la nivelul sistemului judiciar - Sistemul de Arhivare Electronică", cu perioada de implementare septembrie 20070-septembrie 2008.
Valoarea sa este de 11,788 milioane de euro, din care 8,844 milioane euro din fonduri PHARE 2005 şi alte 2,944 milioane euro reprezentând cofinanţarea românească.


MITĂ DE 1,3 MILIARDE DE EURO
Grupul industrial Siemens a fost zguduit recent de o serie de scandaluri de corupţie în Germania şi SUA. În total, grupul a fost obligat să plătească amenzi de 1,55 miliarde de dolari. Din acestea, 800 milioane de dolari autorităţilor americane, 596 milioane de dolari celor germane şi alte 160 milioane de dolari Băncii Mondiale. Timp de doi ani, grupul nu mai poate participa la proiectele finanţate de Banca Mondială. Doi foşti directori ai grupului au primit pedepse de închisoare cu suspendare pentru activităţile lor. Potrivit AFP, între 2000 şi 2006, Siemens a dat mite în valoare totală de 1,3 miliarde de euro.

Siemens produce trenuri de mare viteză, turbine eoliene, becuri, telecomunicaţii, servicii medicale şi reactoare. În total are 420.000 de angajaţi în 190 de ţări. Scandalul ajunge din SUA până în China sau Grecia.

×
Subiecte în articol: economic