x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Socrul prefectului de Vaslui, drumarul judeţului

Socrul prefectului de Vaslui, drumarul judeţului

de Cristian Anton    |    22 Mai 2018   •   10:50
Socrul prefectului de Vaslui, drumarul judeţului

Afaceristul Emil Savin este regele incontestabil al asfaltului vasluian, iar firma sa, Transmir SRL, a beneficiat în ultimii ani de contracte publice de sute de milioane de lei. Drumarul este încuscrit cu baronii PSD, cununându-şi şi botezându-şi reciproc fiicele şi nepoatele. În aceste condiţii, numirea ginerelui său, Eduard Popică, în funcţia de prefect al Vasluiului a fost cât se poate de firească. Transmir SRL atrage atenţia şi prin multitudinea dosarelor penale în care a fost implicată: două la DNA pentru dare de mită, două pentru ucidere din culpă şi un altul la DIICOT, care vizează o grupare organizată de contrabandişti.

Primăria municipiului Vaslui a atribuit pe 17 mai un contract pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii curente ale străzilor din oraş, în urma unei cereri de oferte câştigată de Transmir SRL din Sălcioara. Firma va primi pentru serviciile sale 2.913.724,8 lei, fără TVA. O picătură în oceanul sutelor de milioane primite până acum de Transmir SRL de la stat. Societatea deţinută de milionarul Emil Savin a primit în ultimii zece ani 138 de contracte, marea majoritate de la autorităţi vasluiene, dar şi în judeţele învecinate.

116 milioane de euro este valoarea totală a contractelor primite în perioada 2007- 2018 de Transmir SRL, firma lui Emil Savin

Astfel, Consiliul Judeţean Vaslui îi oferea în februarie 2010 peste 10 milioane de euro pentru modernizarea unui drum judeţean, în septembrie 2012- trei milioane de euro pentru închiderea a trei depozite de deşeuri, iar în octombrie acelaşi an încă 3,2 milioane de euro pentru construcţia a patru staţii de transferuri deşeuri.

Profituri impresionante de la stat

În mai 2011, Primăria Vaslui îl plătea cu 7,3 milioane de euro pentru reabilitarea unor străzi din oraş, în decembrie 2011 Consiliul Judeţean Iaşi contracta Transmir SRL pentru modenizarea unui drum de aproape nouă milioane de euro, pentru ca CNAIR s-o angajeze cu 6,8 milioane de euro în decembrie 2016 pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă.

Consiliul Judeţean Vaslui, de la care Transmir SRL a primit cele mai importante contracte, este condus cu mână de fier de Dumitru Buzatu. Nepoata acestuia a fost botezată de fiica lui Emil Savin. La rândul ei, fata afaceristului a fost cununată de deputatul PSD Adrian Solomon, care i-a botezat ulterior şi fiica

Şi lista lucrărilor primite de Transmir SRL poate continua: 7,3 milioane euro în aprilie 2012 de la Primăria Bârlad, alţi 3,7 milioane de euro în iulie 2013 de la CNAIR, încă 3,3 milioane de euro tot de la CNAIR în iulie 2015, două milioane de euro în august 2017 de la Primăria Ştefan cel Mare, peste trei milioane în august 2014 de la Primăria Huşi etc. Transmir SRL a raportat anul trecut afaceri de 29,3 milioane de lei şi un profit net de 0,9 milioane de lei, cu 107 angajaţi. Numai în ultimii cinci ani, firma lui Emil Savin a avut profituri nete totale de 6,6 milioane de lei din contractele cu statul.

Afaceri ce calcă pe cadavre

Titlul de rege al asfaltului vasluian aduce cu sine nu numai sute de milioane de la stat, ci şi numeroase probleme penale. În februarie 2017, Judecătoria Bârlad a condamnat Transmir SRL pentru uciderea din culpă, în octombrie 2009, a omului de afaceri Constantin Rădăcină, care intrase cu maşina într-un utilaj de mare tonaj al firmei, ce se deplasa ilegal pe un drum european. Societatea reprezentată de Emil Savin a fost condamnată la o amendă de 10.000 lei, plata a 40.000 de euro daune morale, 30.800 lei contravaloarea maşinii Ford Ranger distruse în accident şi 25.000 lei cheltuieli de înmormântare şi pomeni pentru firma victimei. În mai 2014, Emil Savin şi ginerele său, Cornel Şelaru, au fost anchetaţi penal după ce ar fi omorât un cioban pe care l-au călcat cu maşina pentru că păştea oile pe pământul lor din Blăgeşti. În cele din urmă, doar ginerele avea să fie trimis în judecată pentru omor. Mai mult, mama ciobanului declara atunci că Emil Savin nu va păţi nimic după uciderea fiului său, întrucât afaceristul ar mai fi împuşcat pe cineva cu doi ani înainte şi nu i s-a întâmplat nimic, iar un alt localnic spunea că un alt bărbat, prins că pescuia la o fermă piscicolă a milionarului, a fost înfăşurat într-o plasă de pescuit şi aruncat în baltă. 

Abonat la DNA

Trecutul lui Emil Savin nu este presărat doar de morţi. În septembrie 2016, Transmir SRL a fost acuzată de DNA de fraudă cu fonduri europene pentru reabilitarea drumurilor din judeţ, cu un prejudiciu de peste un milion de lei. Procurorii anticorupţie au trimis în judecată firma şi pe directorul tehic Adrian Plăcintă pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false.

Eduard Popică, ginerele lui Emil Savin, a fost ales în 2016 consilier judeţean PSD, iar un an mai târziu, în iunie 2017, cel poreclit „băiatul cu muşchi” ajunge cel mai tânăr prefect din ţară

Dosarul făcea referire un contract din fonduri europene oferit firmei Transmir SRL de Consiliul Judeţean Vaslui, condus de Dumitru Buzatu, cel înrudit cu patronul Emil Savin. În noiembrie 2012, acelaşi Emil Savin şi Transmir SRL erau trimişi în judecată de DNA Iaşi pentru dare de mită, într-un dosar care îl viza pe Remus Mitrea, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui. Acesta a fost acuzat că a luat şpagă 1,5 milioane lei şi 38.000 de euro.

Prieten cu şeful Doi şi-un Sfert

Istoria înfricoşătoare a lui Emil Savin este „aureolată” de un dosar DIICOT din aprilie 2017 privind o grupare de contrabandişti cu ţigări. Potrivit DIICOT, gruparea era sprijinită de oameni din aproape toate structurile poliţiei vasluiene, inclusiv de la Serviciul de Informaţie şi Protecţie Internă (fostul Doi şi-un Sfert al MAI), al cărui şef era prieten cu Emil Savin. Unul din membrii grupării era poliţistul Bogdan Plăcintă, fiul lui Andrei Plăcintă, directorul sus-menţionat al Transmir SRL. Procurorii au arătat că scurgerile de informaţii dinspre poliţie spre contrabandişti aveau loc şi cu aportul lui Emil Savin, care nu are însă nicio calitate în dosar. 

×
Subiecte în articol: emil savin