x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Stand-by pentru UE

Stand-by pentru UE

21 Mar 2005   •   00:00

Si totusi se face. Dupa doua luni de speculatii, BNR si Finantele au dat publicitatii un comunicat comun prin care au anuntat ca acordul cu FMI va continua.

  • de VALI BLANARU
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • LA VARA. Emanuel van der Mensbrugghe si Graeme Justice vor relua discutiile cu Guvernul
    Autoritatile romane si expertii FMI continua colaborarea stransa pentru a elabora un cadru stabil de politica macroeconomica, in aceasta perioada deosebit de importanta inaintea integrarii in Uniunea Europeana, au anuntat oficial Guvernul impreuna cu BNR. "O echipa a Ministerului de Finante a fost invitata la Washington in a doua jumatate a lunii aprilie, cu ocazia reuniunilor de primavara organizate de FMI si Banca Mondiala, pentru a continua discutiile privind cea de-a doua si a treia analize in cadrul Acordului stand-by cu FMI. Speram ca aceste discutii sa se finalizeze pana la mijlocul anului 2005, cand impactul reformelor fiscale introduse recent si planurile de liberalizare a contului de capital vor putea fi evaluate intr-un mod adecvat", se mai arata in comunicat. PROBLEME. Cele doua parti au convenit ca politica fiscal-bugetara sa fie prudenta pana la aderarea in UE, pentru a tempera semnalele de supraincalzire a economiei si modera presiunile generate de aprecierea monedei. Romania trebuie sa consolideze incasarile bugetare pentru a face fata cheltuielilor mari pe care Romania va trebui sa le faca in urmatorii 2-4 ani din cauza restructurarii economice si integrarii europene. Ca atare, Guvernul si expertii FMI vor elabora un set de masuri fiscal-bugetare care vor duce la cresterea incasarilor la buget si care se vor axa mai mult pe reducerea cheltuielilor.

    ADERARE
    Amanarea semnarii Acordului cu FMI nu va avea nici un efect asupra semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, a declarat, sambata, la Cluj, presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian. Acesta a sustinut insa ca semnarea acordului trebuie sa se faca neaparat in a doua jumatate a anului, pentru ca oficialii europeni sa nu recurga la aplicarea clauzei de salvgardare, care ar aduce si amanarea, cu un an, a aderarii. Parlamentarul liberal a mai spus ca nu au fost lamurite detaliile tehnice ale memorandumului suplimentar cu FMI, ai carui reprezentanti au calculat ca introducerea cotei unice de impozitare ar putea produce un deficit bugetar de 2,1% din PIB, considerat prea mare si care ar putea afecta tintirea inflatiei si chiar dezechilibra deficitul de cont curent. FMI a insistat ca deficitul bugetar sa nu depaseasca 0,5% din PIB. (Elena Stanciu)

    ×
    Subiecte în articol: economic