Tăierea pensiilor şi salariilor bugetarilor aduce economii de 2,5 miliarde de euro până în luna decembrie
România va plăti în acest an dobânzi şi comisioane în valoare de 7,8 miliarde de lei, circa 2 miliarde de euro, conform datelor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice. Asta înseamnă că 1,3%-1,4% din PIB se va duce pe dobânzi şi comisioane. La aceşti bani se adaugă, desigur, şi rata aferentă împrumutului, aşa-numitul principal, care se ridică la 53,27 miliarde de lei, circa 13,32 miliarde de euro. Adică 6,6%-6,8% din PIB. Dacă tragem linie şi socotim, aflăm că peste 8% din PIB, adică circa 10 miliarde de euro, se vor duce în 2010 pe rate, dobânzi şi comisioane.
Dacă nu aveam datorii, ce s-ar fi putut face cu aceşti bani? Nu am fi avut nevoie să tăiem nici pensiile şi nici salariile bugetarilor, având în vedere că Executivul va face economii de 2,5 miliarde de euro din tăierea salariilor şi pensiilor. Estimările arată că Guvernul va reduce cu 5,39 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) cheltuielile cu personalul din sectorul bugetar, în al doilea semestru al anului, prin diminuarea cu 25% a salariilor începând cu 1 iunie, conform unui document al Ministerului Finanţelor. Totodată, din tăierea pensiilor, Guvernul mizează că va aduna 5,2 miliarde de lei, circa 1,2 miliarde de euro. Aşa că acum vor suferi pensionarii şi bugetarii cu salarii mici, pentru că Executivul a evitat să restructureze sistemul bugetar, să taie pensiile de lux acordate prin legi speciale, să stopeze jaful din instituţiile publice.
La 31 martie, România a înregistrat o datorie publică de 165,08 miliarde de lei, circa 41,25 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 30,6% din PIB, faţă de plafonul maxim de 60% din PIB stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Datoria nu este încă una foarte mare, însă este îngrijorătoare viteza cu care creşte. Mai mult, banii împrumutaţi nu au ajuns în investiţii, în autostrăzi sau fabrici care să producă ceva, ci în susţinerea aparatului bugetar umflat, birocratic şi excesiv politizat. Menţinerea "pe datorie" a acestui aparat anchilozat nu mai poate dura, aşa că adevărata soluţie este tăierea răului din rădăcină, adică restructurarea aparatului guvernamental, şi nu tăierea salariilor celor care sunt cu adevărat utili: doctori, profesori, poliţişti, cadre medicale etc. Din cele 41,25 miliarde de euro, la cât se ridică datoria totală, datoria guvernamentală se ridică la 39 miliarde de euro (154,57 miliarde de lei). Cea mai mare parte a banilor provine din împrumuturi de stat (40,7%), din împrumuturi de la trezorerie (17,1%), din certificate de trezorerie (17,3%) şi din titlurile de stat emise pe piaţa internă (16,6%). Împrumuturile în eurobonduri reprezintă numai 8,3%. Potrivit datelor BNR, ţara noastră are o datorie totală mult mai mare, care se ridică la peste 82 miliarde de euro. Diferenţa până la 41,25 de miliarde de euro este datorie privată, contractată de bănci şi firme fără a beneficia de garanţia statului şi, evident, fără a presa asupra bugetului.
Citește pe Antena3.ro