3 martie 2009
CAPITALIZARE
Banca britanică HSBC, prima bancă din Europa după capitalizare, a lansat ieri o emisiune de titluri prin care vrea să realizeze o majorare de capital de 14,1 miliarde de euro, după ce a raportat, pentru 2008, un profit net în scădere cu 70%. Creşterea de capital anunţată este cea mai mare realizată vreodată în Marea Britanie. Oficialii HSBC declară că banca este "bine capitalizată, lichidă şi profitabilă", iar această operaţiune va consolida "capacitatea de reacţie la incertitudinea economică şi de răspuns la evenimente neprevăzute". Grupul va concedia însă peste 6.000 de angajaţi ai subsidiarelor HFC şi Beneficial din SUA. (F. Zăinescu)
PERFUZIE PENTRU AIG
Americanii sar iar în sprijinul American International Group (AIG), cu o injecţie de 30 de miliarde de dolari, după ce acesta a anunţat oficial o pierdere colosală în trimestrul al patrulea din 2008. Pierderile asiguratorului - considerat prea important ca să dea faliment - au avansat la 61,7 miliarde dolari, de la 5,29 miliarde dolari în perioada echivelantă a anului anterior. Guvernul va schimba acţiuni preferenţiale de 40 miliarde dolari pentru acţiuni noi, care "se aseamănă celor comune". AIG a fost salvat pentru prima dată în septembrie 2008, cu ajutorul unui pachet ce a crescut până la 150 miliarde dolari anul trecut.
RECESIUNE
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-ar putea reduce prognoza de creştere economică globală pentru 2009, probabil spre zona negativă. "Nu putem spune să situaţia se îmbunătăţeşte. De fapt, FMI îşi va muta, probabil, prognoza de creştere economică în jos, probabil în teritoriu negativ", a declarat directorul Departamentului pentru Emisfera Vestică din cadrul instituţiei internaţionale, Nicolas Eyzaguirre. El a adăugat că FMI are nevoie urgentă de fonduri suplimentare pentru a ajuta statele afectate sever de criza financiară globală. FMI a cerut statelor membre să îi dubleze resursele financiare, din cauza extinderii crizei financiare.
SCAD REZERVELE
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au scăzut în februarie cu 92 milioane euro faţă de luna ianuarie, la 25,917 miliarde euro. BNR a înregistrat în februarie intrări de 3,473 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului CE. Intrările au fost depăşite de ieşiri, care au totalizat 3,565 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută, plăţi din contul CE, plăţi de rate şi dobânzi ale datoriei publice externe, operaţiuni pe piaţa interbancară.
Citește pe Antena3.ro