5 martie 2009
2.400 MILIARDE DE DOLARI
Deprecierea valorii caselor în SUA în 2008 din cauza crizei, potrivit First American CoreLogic. Preţurile în cele mai importante 20 de oraşe americane erau în decembrie 2008 cu 18,5% sub cele din decembrie 2007.
STEAUA ROMÂNĂ
Datoriile statului către Rafinăria Steaua Română vor fi plătite, a anunţat Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor. Pogea a precizat că în privinţa sumelor aflate în litigiu, dacă justiţia va da câştig de cauză companiei, acestea vor fi plătite eşalonat până se vor stinge datoriile. El a mai spus că va face toate demersurile pentru ca Electrocentrale Oradea şi CET Iaşi să plătească datoriile de 9,12 milioane de lei către rafinărie. Ministrul s-a întâlnit cu Sorin Blejnar, preşedintele ANAF şi cu reprezentanţi ai companiei. Aceasta solicită rambursarea TVA în valoare de 40,81 milioane de lei, aferentă perioadei august 2007-decembrie 2008. (Daniel Ionaşcu)
RATING
Statele membre ale UE au ajuns la un acord în ceea ce priveşte introducerea înregistrării obligatorii şi supravegherii directe a agenţiilor de evaluare financiară pe teritoriul blocului comunitar. Agenţiile de rating se confruntă cu critici legate de incapacitatea de a detecta devreme factorii care au condus, în a doua parte a anului 2007, la declanşarea crizei creditelor subprime. Odată introdus, pachetul legislativ va afecta şi activitatea celor mai mari agenţii de rating, Standard & Poor’s, Moody’s şi Fitch. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să primească şi aprobarea miniştrilor de Finanţe ai statelor membre.
SALARII-RECORD
Cei mai bine plătiţi zece angajaţi ai băncii americane Merrill Lynch au beneficiat anul trecut de compensaţii financiare în valoare totală de 209 milioane de dolari, în numerar şi acţiuni. Cel mai performant angajat al diviziei de investment banking, Andrea Orcel, a primit 33,8 milioane de dolari, în numerar şi acţiuni, potrivit Wall Street. Procurorul general al statului New York, Andrew Cuomo, investighează dacă grupul Bank of America a aprobat bonusurile în valoare de miliarde de dolari încasate de directorii executivi ai Merrill cu puţin timp înainte de a prelua de urgenţă banca, aflată în pragul falimentului.
ACHIZIŢII PUBLICE
Limita maximă valorică în funcţie de care autorităţile publice pot încheia direct contracte, fără licitaţie, va fi dublată în cazul achiziţiei de produse şi servicii, de la 10.000 euro la 20.000 euro. Pentru achiziţia de lucrări, limita se majorează de cinci ori, de la 10.000 euro la 50.000. Creşterea pragului luat în calcul pentru achiziţii publice directe este propusă în proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice. Achiziţia directă se realizează pe bază de document justificativ care, în acest caz, se consideră a fi contract de achiziţie publică.
Citește pe Antena3.ro