BNR - Deficitul de cont a crescut cu 77%
Deficitul de cont curent s-a adancit cu 77% dupa primele patru luni, pana la 1,39 miliarde euro, insa inregistreaza o dinamica inferioara celei din primul trimestru, cand s-a inregistrat un avans de 85%, potrivit BNR. Schimburile comerciale au adus un minus de 1,8 miliarde euro, cu aproape 70% mai mult decat in perioada similara din 2004, pe fondul trecerii pe sold negativ a segmentului de servicii (- 210 milioane euro). Transferurile curente raman pe un trend ascendent, dar, spre deosebire de alti ani, ritmul de crestere nu mai tine pasul cu majorarile in sens negativ din sectorul comercial. Romanii din strainatate au remis, in primele patru luni, o suma de 897 milioane euro, cu doar 33% peste valoarea din ianuarie - aprilie 2004.
UE - Cresterea economica ar putea stagna
Perspectiva de crestere economica din zona euro s-a inrautatit in ultimele luni, principalele cauze fiind increderea redusa a consumatorilor si pretul ridicat al petrolului, a afirmat unul dintre membrii Consiliului Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), John Hurley, citat de Mediafax. Hurley, care este si guvernatorul sef al Bancii Irlandei, a precizat ca, pe termen scurt, riscul de instabilitate a preturilor este redus, insa pe termen mediu el are prespective de crestere. El a respins ideea ca incertitudinea politica generata de respingerea Constitutiei europene de catre Franta si Olanda ar avea un impact major asupra cresterii economice.
Polonia - Euro in locul zlotului din 2009
Polonia ar trebui sa adopte mecanismul ratelor de schimb in aprilie 2006 si sa treaca la euro in ianuarie 2009, a declarat viceguvernatorul bancii centrale a tarii, Krzysztof Rybinski, citat de Mediafax. Rybinski a explicat ca mecanismul ratelor de schimb, considerat o anticamera pentru euro, ar ajuta Polonia sa evite aprecierea peste masura a zlotului. Zlotul a castigat anul trecut 13% in raport cu euro, iar unii analisti anticipeaza o continuare a tendintei si in 2005, cu efecte negative asupra exporturilor si cresterii economice.
Proiect - Vile de 50 milioane de euro
Un nou complex rezidential format din 180 de vile se va construi in partea de nord a Bucurestiului. Compania imobiliara Regatta a anuntat, ieri, ca mai multi investitori, aflati la primul proiect de profil, vor aloca circa 50 milioane de euro pentru dezvoltarea acestuia. Complexul va include patru tipuri de vile: cel mai mare va avea o suprafata desfasurata de 371 metri patrati si va costa 225.000 de euro, iar cel mai mic - 140 de metri patrati, suprafata desfasurata - va costa 93.000 de euro. Lucrarile de constructie vor fi finalizate in 2006.
Telecomunicatii - 12 orase cu Orange EDGE
Orange a anuntat ca tehnologia EDGE a devenit disponibila in orasele Constanta, Ploiesti, Craiova, Oradea, Iasi, Galati, Arad si Bacau. Astfel, numarul localitatilor acoperite a ajuns la 12. EDGE (Enhanced Data for GSM Evolution) este o tehnologie ce permite transmisii de date la viteze mari in retelele de telefonie mobila. Pana la sfarsitul lui 2005, operatorul roman va avea acoperire EDGE in toate resedintele de judet, iar in urmatorii doi ani aceasta va fi extinsa la 70% din populatia tarii. (Cristian Ionita)
AVAS - Licitatii de 3,3 milioane de dolari
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a vandut saptamana trecuta, prin licitatie cu strigare, active in valoare totala de 3,3 milioane de dolari. Activele proveneau de la firmele Kivinvest International, AMG Tobuzu Impex, Progresul SA, Agroind SA, Cerealcom, Mixta-Agromec, Portelanul, Util Mec Forest, Ceahlaul si Autotransmar. In acelasi timp, din executare silita, AVAS a incasat suma de 21,9 miliarde de lei.
Citește pe Antena3.ro