x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SUA - Salvarea datornicilor

SUA - Salvarea datornicilor

04 Noi 2008   •   00:00

După ce un număr de 35 de bănci americane au primit 163 de miliarde de dolari, mai multe dintre acestea au lansat planuri de modificare a termenilor contractelor pentru cei aflăţi în urmă cu plăţile.



JPMorgan a lansat un plan care ar putea da o gură de oxigen pentru 400.000 de oameni ale căror ipoteci valorează 70 de miliarde de dolari. Aceştia vor fi transferaţi către împrumuturi cu dobândă mică. Instituţia a moştenit împrumuturi cu clienţi rău-platnici în valoare totală de 54 de miliarde de dolari o dată cu achiziţia Washington Mutual. Planul vine ca măsură împotriva numărului tot mai mare de executări silite a garanţiilor ipotecare pentru datornici, iar sectorul bancar, după ce a primit sume consistente de la Trezorerie, se află sub presiuni puternice pentru rezolvarea problemei. Cele 400.000 de contracte ce vor fi modificate de JPMorgan reprezintă 4,7% din creditele ipotecare vândute. Dobânda variabilă va deveni fixă, iar banca a anunţat că nu va începe execuţii silite timp de 90 de zile. Şi Bank of America are două astfel de planuri. Programul propriu vizează 265.000 de clienţi cu tot felul de ipoteci, iar cel negociat cu procurorii generali ai 14 state americane vizează 400.000 de credite şi cu dobândă variabilă intermediate de Countrywide, pe care Bank of America a cumpărat-o la 1 iulie.

Wachovia a iniţiat şi ea un program de refinanţare pentru creditele cu dobândă variabilă în valoare totală de 120 miliarde de dolari, date Golden West, achiziţionată de în 2006. De asemenea, Corporaţia Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC – n.r.) asistă pe cei cu ipoteci la IndyMac, naţionalizată în vară. Potrivit Wall Street Journal, mişcarea sugerează că băncile au realizat că îşi pot îmbunătăţi valoarea propriilor portofolii de împrumuturi prin modificare în masă a contractelor decât prin executări silite care produc pierderi şi mai mari. Circa 4,3 milioane de americani sunt aşteptaţi să îşi piardă casele în urma crizei.

×
Subiecte în articol: economic