Uleiul s-a scumpit cu peste 50% faţă de luna aprilie 2007, fructele cu 24%, iar legumele cu peste 22%, preţul alimentelor mărindu-se per total cu peste 12%.
Uleiul s-a scumpit cu peste 50% faţă de luna aprilie 2007, fructele cu 24%, iar legumele cu peste 22%, preţul alimentelor mărindu-se per total cu peste 12%.
România este printre cele mai lovite state din Uniunea
Europeană de creşterile de preţuri la alimente. Mîncarea s-a scumpit cu 12,4% în
ţara noastră faţă de luna aprilie a anului trecut, potrivit datelor Eurostat, ţara
noastră fiind a şasea din UE în privinţa creşterii preţurilor, după Bulgaria,
statele baltice şi Ungaria. Scumpirea cu 12,4% a alimentelor este peste rata
inflaţiei anuale, anunţată în luna aprilie de Institutul Naţional de Statistică
(INS), rată care era de 8,62%.
Datele Eurostat relevă însă o situaţie mult mai gravă decît procentele anunţate. Preţul unui litru de ulei a crescut în medie cu 50,2%, fructele sînt mai scumpe cu 24,1% faţă de luna aprilie a anului trecut, în vreme ce preţul legumelor a urcat cu 22,7%, conform Eurostat. Creşteri tot peste nivelul inflaţiei, se înregistrează la pîine şi produsele de panificaţie, pentru care plătim acum cu 12,3% mai mult faţă de luna aprilie 2007, în vreme ce laptele, brînza şi ouăle costă în medie cu 11,4% mai mult. Românii dau cea mai mare parte a veniturilor lor pe mîncare, România deţinînd recordul UE în această privinţă. Astfel, 34,5% din banii cîştigaţi de fiecare român în fiecare lună sînt cheltuiţi pe alimente, depăşind lejer cu peste 10% următoarele clasate: Lituania (23,2%), Bulgaria (22,9%), Letonia (22%).
EXPLICAŢIE.
Astfel, noi sîntem printre cei mai afectaţi, România înregistrînd unele dintre
cele mai mari scumpiri la anumite categorii de alimente, sîntem pe penultimul
loc la venituri, iar mîncarea “înghite” peste o treime din veniturile noastre.
Potrivit INS, cîştigul salarial net a urcat în luna aprilie cu 24,8% faţă de
luna similară din 2007, pînă la 1.282 lei, bani care vor produce mai departe
inflaţie.
Vecinii bulgari au înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor
la mîncare, alimentele fiind cu 25,4% mai scumpe faţă de luna aprilie 2007, însă
acestea nu reprezintă decît 22,9% în coşul zilnic. Potrivit FMI, în Bulgaria se
cîştigă cel mai puţin din UE, cu 12.285 dolari, reprezentînd PIB pe cap de
locuitor calculat la puterea de cumpărare, aproape cît în România. La o
reuniune a miniştrilor de Finanţe din UE, desfăşurată acum două zile în
Luxemburg, miniştrii statelor nordice şi cel britanic au susţinut ca UE să
suspende taxele vamale la importul de cereale din alte zone ale lumii, în vreme
ce Italia a propus taxe speciale pe profiturile foarte mari ale companiilor
petroliere.
Carburanţi,energie şi gaze de valoare
Consumatorii suportă deja şi şocul scumpirii energiei. Criza mondială i-a determinat pe investitorii să plaseze banii pe bursele de mărfuri, ceea ce a dus la maximul de 135 de dolari pe barilul de petrol. În România, acest fapt s-a transformat în creşteri ale tarifelor la benzină şi motorină. Petrom a majorat preţurile la carburanţi de nouă ori de la începutul anului, în condiţiile în care accizele şi redevenţele plătite în România sînt printre cele mai mici din UE. Astfel, un litru de benzină Eco Premium 95 costa în ianuarie 3,55 lei pe litru, acum preţul de referinţă a ajuns la 3,99 lei, cu 12,39% mai mult. La motorină, un litru de Euro Diesel 4 costa 3,63 lei pe litru, iar acum se vinde cu 4,28 de lei, în creştere cu 17,92%. Şi Rompetrol a scumpit carburanţii, unele sortimente fiind acum peste 4,7 lei pe litru. În acelaşi timp, distribuitorii de gaze au solicitat creşteri ale preţului cu 18%. De asemenea, şi curentul electric s-ar putea scumpi de la 1 iulie, potrivit lui Nicolae Opriş, vicepreşedinte al (ANRE). El a spus recent că majorarea va sosi în urma costurilor cu emisiile de bioxid de carbon.
Porcul, +27%
Pentru toamna lui 2008 se anunţă cel puţin o scumpire. Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, susţine că în septembrie se va resimţi o penurie de carne de porc pe piaţa românească, ceea ce va conduce şi la scumpiri. Preţul carcasei de porc va creşte de la 7,7 lei pe kilogram la 9,8 lei, atingînd nivelul din 2004. “Preţurile cărnii de porc sînt de ceva timp mult sub nivelul pieţei. Toţi fermierii au încercat să-şi taie animalele pentru a reduce pierderile.” Caruz spune că producă-torii sînt în general pe pierdere şi că, dacă nu ar fi fost subvenţiile, ar fi dispărut cu totul.
TVA de 5%
În Parlamentul României există un proiect de lege de reducere a TVA la alimentele de bază de la 19% la 5%, susţinut de patronatele din industria alimentară. Actul normativ a fost deja aprobat de Senat la data de 6 februarie, iar Camera Deputaţilor este cameră decizională. Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, preciza recent că nu va reduce TVA pentru alimente, deoarece preţul la consumator n-ar scădea din cauza presiunilor inflaţioniste şi că scăderea TVA nu înseamnă decît transferul de fonduri din bugetul de stat către companii private.