x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxe şi impozite mai mari din iulie

Taxe şi impozite mai mari din iulie

de Daniela Ivan    |    24 Iun 2010   •   00:00

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, prin care este extinsă baza de impozitare de la 1 iulie 2010.



Tichetele de masă, cadou, creşă şi de vacanţă, precum şi plăţile compensatorii vor fi impozitate începând cu drepturile aferente lunii iulie 2010. Tot de la această dată, cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală va fi redusă de la 40% la 20% din venitul brut. În cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări de artă mo­numentală, cota de cheltuieli deduc­tibile va fi redusă la 25% din venitul brut, faţă de 50% în prezent.

Proprietarii de mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligaţi să achite, până la 30 septembrie, "o taxă de so­lidaritate" la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, în cuantum cuprins între 50% şi 200% din impozit, taxare prin care statul vrea să obţină 31 milioane de lei în 2010. Practic, noul Cod Fiscal impune taxarea cu 50% a primei clădiri, cu 100% a celei de-a doua clădiri şi cu 200% a celei de a treia aflată în proprietate personală, faţă de nivelul datorat curent, în anul 2010, pentru clădirile care nu sunt închiriate. Problema este că multe din aceste proprietăţi sunt luate cu împrumuturi de la bănci şi deja unii dintre aceşti proprietari au probleme cu returnarea  dobânzilor.

O altă reglementare este impo­zi­ta­rea cu 16% a veniturilor sub formă de dobânzi din conturile şi depozitele bancare, indiferent dacă sunt la vedere sau la termen. Practic, noua lege impozitează conturile curente pentru că impozitarea conturilor de economii a existat şi anterior acestui Cod Fiscal, însă bancherii au reuşit să treacă deponenţii de pe conturi de depozite la termen pe conturi cu­rente, pentru a evita fostul regim de impozitare. O modificare importantă este schimbarea modului de calcul a impozitării drepturilor de autor. Persoanele care au venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de asigurări sociale individuale, simila­re celor achitate de orice angajat, dar numai pentru sumele care echi­valează cu cinci salarii medii pe an.
"La veniturile din drepturi de autor am introdus obligaţii de plată ale contribuţiilor individuale, care se aplică la o sumă limitată la cinci salarii medii pe an, aşa cum sunt stabilite în proiectul bugetului de stat", a declarat ministrul Finanţelor Pu­blice. El a mai explicat că  beneficiarii de venituri independente vor achita contribuţiile de asigurări sociale de stat care revin angajaţilor, respectiv 10,5%, contribuţiile de asigurări de sănătate - 5,5% şi contribuţiile de asigurări de şomaj - 0,5%.

Tot din luna iulie, cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală va fi redusă la 20% din venitul brut, faţă de 40% în prezent. În cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală, cota de cheltuieli deductibile va fi redusă la 25% din venitul brut, faţă de 50% în prezent. Astfel, cota de impozit pe venitul brut va urca de la apro­xi­mativ 10% la 12,8%.

Tot ieri, Guvernul a adoptat şi alte ordonanţe de urgenţă prin care va aduna mai mulţi bani la buget.  Companiile de stat şi regiile autonome vor fi obligate să verse la bugetul de stat echivalentul a 90% din impozitul pe profit, aproape dublu comparativ cu limita actuală, de 50% din impozit. Tot ieri, Executivul a mai decis să diminueze cu 20% cheltuielile cu bunurile şi serviciile la companiile de stat, conform procedurii aplicate în cazul instituţiilor publice, exceptate fiind doar cheltuielile aferente producţiei. Până la sfârşitul anului, companiile şi regiile de stat nu mai pot efectua achiziţii de autoturisme şi alte bunuri.

Executivul a hotărât să ofere ajutoare de stat şi firmelor care creează minimum 100 de locuri de muncă şi investesc cel puţin 10.000 de euro, a declarat prim-ministrul Emil Boc. Înainte de această oronanţă, firmele beneficiau de ajutorul de stat pentru crearea a minimum 300 de locuri de muncă şi investirea a cel puţin 30.000 de euro.

×
Subiecte în articol: economic