x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Termocentrale pentru partid

Termocentrale pentru partid

de Gabriela Mladin    |    21 Aug 2007   •   00:00
Termocentrale pentru partid
Sursa foto: Bogdan Iurascu/

Printr-o serie de manevre, patronate de democratul Ionel Manţog, complexurile energetice Rovinari, Turceni şi Craiova vor ajunge in măna unei firme apropiate PD. Fostul secretar de stat pe minerit a incercat să declanşeze falimentul ICM, o societate creată special pentru a prelua datoriile complexurilor, iar cănd acest lucru nu a reuşit pe fir a intrat lichidatorul BNP Consult, o firmă sprijinită de alt democrat, fostul ministru al Industriilor, Radu Berceanu. Â

Printr-o serie de manevre patronate de fostul secretar de stat din Ministerul Economiei, democratul Ionel Manţog, complexurile energetice Rovinari, Turceni şi Craiova vor ajunge in măna unei firme apropiate Partidului Democrat. In spatele BNP Consult se pare că este insuşi Radu Berceanu, şi el fost ministru al Industriilor.

Recent, directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a făcut o dezvăluire-şoc: termocentralele nu vor mai fi in proprietatea statului, urmănd a fi "privatizate pe sub mănă". Â


LEGE. Prin Hotărărea de Guvern 103 din 2004, devenită lege in 2005, fostele datorii ale Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia au fost preluate de Societatea de Inchidere şi Conservare a Minelor. In obiectul de activitate, societatea avea două atribuţii principale: obligaţia incasării creanţelor, plata datoriilor şi inchiderea minelor nerentabile. S-au creat astfel patru entităţi "curate", cu impărţirea datoriilor istorice tot in patru. Aşa s-au infiinţat SNLO şi complexurile energetice Rovinari, Turceni şi Craiova. ICM trebuia să incaseze datoriile de la toate cele patru entităţi şi apoi datoria să o transforme in acţiuni pe care le transfera la Ministerul Economiei şi Comerţului. Astfel, statul rămănea majoritar. Numai că datoriile nu au mai apucat să fie transformate in acţiuni care să revină tot statului.


INSOLVENŢA ICM. In loc să se ocupe de transformarea datoriilor in acţiuni, Manţog incearcă să declanşeze procedura de insolvenţă a ICM, primul pas in falimentul societăţii. Astfel, administrarea Societăţii de Inchidere şi Conservare a Minelor nu ar mai fi fost făcută de stat prin MEC, ci ajungea in Justiţie, unde un judecător sindic decidea soarta societăţii. Intămplător sau nu, soţia lui Manţog este judecător la Tribunalul Gorj.

Prin adresa 115263 din 27.03.2006, inregistrată la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării in Industrie, Manţog cere, in numele MEC, deschiderea procedurii de reorganizare judiciară a societăţii ICM. Oficiul cere convocarea de urgenţă a Consiliului de Administraţie al ICM, care să analizeze declanşarea procedurii. CA a avut altă opinie decăt Manţog: "Datoriile complexurilor energetice se află in grafice şi vor fi recuperate pănă la data de 31.12.2006", se arată in răspunsul inaintat Oficiului de directorul general al ICM de atunci, Gheorghe Iliescu. Separat se face o analiză şi CA respinge propunerea lui Manţog de a declanşa procedura de reorganizare judiciară. Căteva zile mai tărziu, OPSPI trimite o altă adresă in care revine şi solicită acelaşi lucru, precizănd că, pentru toate analizele făcute şi măsurile propuse şi votate de AGA, responsabilitatea revine MEC şi conducerii ICM şi pune in vedere CA să nu uite să-l informeze pe Ionel Manţog.

Cei din CA de la ICM nu au mai apucat să se intrunească in următoarea şedinţă, pentru că jumătate din membri a fost inlocuită, apărănd in cărţi, in toate consiliile de administraţie ale complexurilor, Manţog.

Dacă instanţa admitea cererea de insolvenţă, in 60 de zile societatea ar fi intrat in procedură de faliment. Nimeni nu a inţeles de ce Manţog a cerut declanşarea procedurii de insolvenţă, in condiţiile in care nici o firmă sau Direcţia de Finanţe Gorj, care avea cele mai mari datorii de recuperat de la ICM, nu o ceruse. "Nici cănd Manţog a cerut reorganizarea financiară, nici acum, cănd s-a cerut falimentul, nu am cerut declanşarea procedurii de insolvenţă, intrucăt ştiam exact cum a fost infiinţat ICM tocmai pentru a recupera creanţele statului şi ştiam ce riscuri majore există dacă am fi cerut acest lucru", ne-a declarat Gheorghe Paraschiv, directorul general al DFP Gorj. Â


LICHIDATORUL. In paralel cu acţiunile lui Manţog, pe fir a intrat BNP Consult, o firmă care are ca obiect de activitate lichidarea societăţilor cu probleme economice. Istoricul falimentului ICM arată că BNP Consult "păndea" societăţile care aveau datorii la fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia. Cerănd falimentul deveneau acţionari la complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova.

Prima incercare de a intra in posesia acţiunilor complexurilor energetice a fost făcută prin intermediul ITUC Industry Motru, societate aflată in faliment de a cărei lichidare s-a ocupat BNP Consult. ITUC trebuia să recupereze o datorie de 150 de milioane de lei vechi de la ICM, motiv pentru care BNP Consult cere falimentul ICM. Numai că ICM plăteşte imediat suma şi cererea lichidatorului rămăne fără obiect.


PROCESUL SALVATOR. Pe rolul instanţei de judecată a Tribunalului Gorj apare un proces intre ARC Tărgu-Cărbuneşti şi CNLO, prin care societatea ii cere companiei miniere suma de 6 miliarde de lei vechi pe care i-o datora. Pe parcursul procesului, CNLO achită o parte din bani, recunoscănd practic că datorează banii societăţii. Surprinzător, la un termen de judecată la care patronul firmei nu s-a prezentat, avocata, care este soţia fostului prefect de Gorj, Toni Mihail Greblă, fost coleg de partid cu Manţog, in prezent directorul Patronatelor Miniere, solicită introducerea in cauză a ICM şi cere falimentul societăţii de inchidere a minelor. Intre timp, şi firma ARC Tărgu-Cărbuneşti este declarată falimentară. Este momentul ca BNP să intre iarăşi pe fir şi ajunge lichidatorul judiciar al Societăţii de Inchidere şi Conservare a Minelor. Şi incă unul scump. Conform unei incheieri de şedinţă a Tribunalului Gorj, in urma unui anunţ, trei societăţi de lichidare judiciară şi-au prezentat ofertele pentru a se ocupa de falimentul societăţii ICM. Cele trei sunt Siomax Tărgu-Jiu, Company V Consulting Tărgu-Jiu şi BNP Consult Craiova. Primele două firme au ofertat 2% şi respectiv 5%, comision pentru procedura de faliment. BNP Consult oferă 10%, cel mai mare comision, iar instanţa o desemnează căştigătoare. La vremea respectivă, nimeni nu a comentat. Abia acum, cănd lucrurile au ieşit la suprafaţă, fostul secretar de stat in MEC, Cosmin Popescu, susţine că s-a comis o "neregulă" in privinţa desemnării firmei celei mai scumpe. Â


ACTE PIERDUTE. O altă intămplare cu mari semne de intrebare este "rătăcirea" adresei de la Direcţia de Finanţe Publice Gorj care a fost invitată la masa credală. Actul prin care Finanţele din Gorj, principalul creditor al ICM, comunica datoriile a fost trimis in termen de la instituţie, dar nu a ajuns la dosar decăt după ce instanţa pronunţase falimentul. Dacă adresa ajungea la termen, judecătorii erau obligaţi să-i intrebe pe finanţişti dacă vor falimentul. Pentru că aveau de recuperat datoriile, Direcţia de Finanţe ar fi cerut reorganizarea judiciară, iar acest lucru incurca foarte mult planurile BNP Consult de a pune măna pe acţiunile complexurilor energetice şi de a controla energia pe piaţă.

Un lichidator ajutat de ministru

Cum a ajuns BNP Consult să lichideze ICM chiar dacă a participat la o licitaţie unde a oferit cel mai scump tarif? Explicaţia se află chiar in sprijinul inalt de care se bucură firma, toate indiciile ducănd către fostul ministru al Economiei şi Industriei, Radu Berceanu (foto). "Această firmă de lichidare judiciară din Craiova, BNP Consult, are in spate pe Radu Berceanu. Surprinzător, această firmă pune măna acum pe patrimoniul complexurilor. Să nu uităm că Berceanu, prin soţia sa, făcea multe afaceri, chiar atunci cănd era ministru in vremea CDR, cu compania minieră din Oltenia", spune liderul PNL din Gorj, Dan Ilie Morega. O altă persoană care recent a părăsit Partidul Democrat, dar care nu a dorit să i se publice identitatea, a declarat că a fost rugat de o consilieră a lui Radu Berceanu să ajute la licitaţii firma BNP Consult din Craiova să intre pe piaţa din Gorj. Berceanu infirmă acuzaţiile şi susţine că nu are habar de BNP: "Nu cunosc nimic despre această societate. Nu mă aflu in spatele ei, iar cei care acuză se găndesc că aşa ar fi făcut ei. S-au găndit probabil că, fiind senator de Dolj, am legături cu toate firmele din acest judeţ. Nu este adevărat", a spus Berceanu. Despre măsura de reorganizare judiciară a ICM solicitată de fostul secretar de stat, Ionel Manţog, fostul ministru consideră că ar fi fost cea mai bună soluţie pentru ICM.

×