x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie The Economist: România şi Bulgaria - din nou în „Zona gri” dintre Rusia şi Occident

The Economist: România şi Bulgaria - din nou în „Zona gri” dintre Rusia şi Occident

16 Mar 2012   •   12:38
The Economist: România şi Bulgaria - din nou în „Zona gri” dintre Rusia şi Occident

Celebra publicatie britanica The Economist trage un semnal de alarma la adresa Romaniei si Bulgariei. 'Statutul de membru al Uniunii a adus beneficii Romaniei si Bulgariei, dar rabdarea Eurocratilor (statele dezvoltate - 'aristocratia' europeana) este pusa la grea incercare', titreaza The Economist, sugerand ca Romania si Bulgaria ar putea apuca pe drumul excluderii din UE (desi asa ceva nu este nici macar prevazut acum in Tratatul de Aderare): 'La sfarsitul anilor 90, unii oficiali romani exprimau temerea ca tara lor ar putea fi lasata in zona geopolitica 'gri' dintre Rusia si Vest. Integrarea in NATO si UE au stavilit acele inrgijorari. Dar ele renasc. Vazute de la Bucuresti sau Sofia, lucrurile inca par pozitive: o cautatura la saracacioasa Republica Moldova e suficienta ca sa iti amintesti despre cum merg lucrurile in afara Uniunii. Dar, dupa cum o arata disputa privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, jumatatea bogata a Europei vede lucrurile din ce in ce mai diferit'.

The Economist noteaza ca Mecanismul de Cooperare si Verificare este inca in vigoare in cazul Romaniei si Bulgariei, la mai bine de cinci ani de la aderare, progresele in privinta reformelor judiciare si in combaterea coruptiei fiind lente. 'Nu ne asteptam la asemenea intarzieri', a declarat un oficial de la Bruxelles.

Iar asta se intampla in pofida simpatiei neobisnuite de care se bucura institutiile europene si birocratii Uniunii in cele doua tari.

The Economist mai remarca 'hei-rupism-ul' cu care Romania si Bulgaria au aderat la noul mecanism de stabilitate financiara instituit de Uniunea Europeana, cu un control mai strans (centralizat la Bruxelles) al deficitelor bugetare nationale. Asta, in conditii in care state mult mai dezvoltate au emis rezerve intemeiate, iar Marea Britanie nu a semnat pactul. Faptul este vazut ca un alt semn al lipsei de sincronizare dintre Bucuresti si Sofia, pe de o parte si Bruxelles, pe de alta parte. 'Unul dintre aspectele pentru care diferendul Schengen apare atat de uimitor este ca Romania si Bulgaria abia invata sa respecte regulile, in timp ce Vest-ul incepe sa le repudieze', conchide The Economist.

×