x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie The Guardian. Salarii mici si conditii proaste pentru romanii care produc pantofii de lux italieni

The Guardian. Salarii mici si conditii proaste pentru romanii care produc pantofii de lux italieni

24 Aug 2016   •   15:09
The Guardian. Salarii mici si conditii proaste pentru romanii care produc pantofii de lux italieni

Românii saraci muncesc pe salarii mizerabile în fabrici care produc pantofi de lux pentru marile firme de încălţăminte, scriu jurnalistii de la Guardian.

Ancheta, pornita din Marea Britanie, ajunge in toate cotloanele Europei, in tari ca Albania, Macedonia, Bosnia- Hertegovina, Slovacia, Polonia, Romania, iar brandurile implicate in scandal sunt Geox, Zara, Lowa, Deichmann, Ara, Bata si Leder & Schuh AG. Banii pe care îi primesc lucrătorii se situează sub salariul minim pe economie.

Raportul anchetei a fost întocmit de specialişti aparţinând unor grupuri pentru drepturile omului. Aceştia au chestionat 179 de lucrători din 12 fabrici.

“Şi eu şi soţia lucrăm în fabrică. Sigur, ne bucurăm că am găsit de muncă, dar nu am putea spera la a creşte copii din aceste salarii mizerabile. Rudele nu ne pot ajuta şi ne-am muta la oraş, dar nu ne-am permite chiria” spune un lucrător din Romania.

Cristina, o altă lucrătoare spune că familia ei este nevoită să crească animale, deoarece e singura mâncare pe care şi-o permit.

Producătorii profită de o portiţă din legislaţie. Fac piesele în ţara lor şi le trimit la îmbinare în aceste fabrici, apoi le sunt trimise înapoi gratuit şi pot pune pe etichetă că produsul e "Made in Italy" sau "Made in Germany".

Un lucrător român a spus că 3 femei au fost răpuse de căldură şi supraveghetorul lor Italian a glumit, spunând că dacă mai leşină mulţi oameni  va trebui să improvizeze un cimitir în spatele fabricii.

“Cad ca muştele” a spus Dorel Mituletu, viceprimar al Municipiului Calafat.

Inditex, compania mamă a Zara, a confirmat că are fabrici în România şi Albania, dar susţine că acestea funcţionează cu salarii decente şi la standarde înalte.

Sursa: The Guardian

×