In timp ce copiii din alte tari europene sunt pregatiti inca de la gradinita pentru o cariera in antreprenoriat, tinerii romani au abia de acum sansa sa poata invata ceva despre mediul de afaceri, prin proiectele POSDRU, cu finantare europeana.
Cum sa alcatuiesti un bun plan de afaceri, ce inseamna un studiu de piata sau ce avantaje ai ca tanar absolvent de liceu care isi doreste sa-si deschida o afacere, sunt numai cateva dintre lucrurile importante pe care liceenii care au participat la proiectul "Tineri Antreprenori in Scoala – TASK" le-au deprins in ultimele luni, iar acum se gandesc toti, foarte serios, sa ia taurul de coarne si sa devina antreprenori. "As vrea sa am o afacere a mea, sa-mi pot permite sa cumpar lucrurile de care am nevoie fara a mai cere bani de la parinti. Deocamdata, nu m-am gandit la ceva mai mult, dar daca voi putea sa pun bazele unei afaceri, sigur ma voi putea extinde mai tarziu", spune o eleva de clasa a XII-a a unui liceu din Ploiesti, care a incheiat saptamana trecuta stagiul de pregatire in cadrul proiectului.
Specialistii care au lucrat pana acum cu acesti viitori foarte tineri antreprenori spun ca liceenii nu au intotdeauna chiar cele mai bune idei de afaceri, insa se pot perfectiona in timp, cea mai importanta fiind initiativa si faptul ca tinerii pot invata de la experti cum se face o afacere si cum se poate obtine finantare pentru o idee buna.
Stagiul de pregatire a tinerilor viitori antreprenori s-a incheiat cu doua saptamani in urma, cu o tabara de creatie la Azuga, loc unde liceenii si-au testat timp de trei zile abilitatile antreprenoriale, au participat la cursuri de pregatire si au sustinut, in final, prezentari inedite ale unor planuri de afaceri concepute de ei. Tema care li s-a dat a fost infiintarea unei companii de teatru, cerinta incluzand si sustinerea unei reprezentatii in fata unui juriu alcatuit din specialistii care i-au pregatit. Conferinta finala a proiectului "Tineri Antreprenori in Scoala – TASK" a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, tot la Azuga.
Proiectul cofinantat prin Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 a avut ca obiectiv principal dezvoltarea si integrarea pe termen lung a spiritului antreprenorial, in scoala, prin dezvoltarea de metode extracuriculare de imbunatatire a abilitatilor si cunostintelor elevilor. "TASK" s-a adresat tinerilor care au dorit sa invete mai mult despre dezvoltarea afacerilor, regulile jocului de piata, adresandu-se in special celor care aspira sa devina antreprenori implicati in domeniul inovarii. "Proiectul a fost deschis tuturor tinerilor care vor dori, in viitorul cel mai apropiat, sa-si dezvolte o afacere proprie, iar noi ne-am axat pe aceasta resursa umana atat de importanta pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri durabil, mai ales in contextul actualei crize", explica managerul proiectului, Constantin Cernat.