x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tinte - Inflatie de circa 6%

Tinte - Inflatie de circa 6%

de Vali Blanaru    |    16 Feb 2006   •   00:00
Tinte - Inflatie de circa 6%

Tinta de inflatie pe 2006 va ramane de 5% plus/minus un punct procentual. Chiar daca inflatia ar putea sa ajunga la 6,5%, guvernatorul Isarescu spune ca stabilirea unei tinte ambitioase va transmite un semnal clar economiei ca politicile monetare nu vor fi relaxate.

BNR a decis sa mentina tinta de inflatie pentru anul 2006, de 5% plus/minus un punct procentual, desi anticipeaza o deviatie peste limita superioara a intervalului de variatie, a declarat ieri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. BNR estimeaza pentru acest an "o deviatie a inflatiei" pana la 6,5%, a precizat guvernatorul Isarescu. Proiectia bancii centrale este identica insa cu nivelul anticipat de FMI.

PSIHOLOGIE. Guvernatorul spune ca o majorare a tintei pentru 2006 ar avea ca efect, pe langa modificarea anticipatiilor cu privire la cresterile de preturi, si o inflatie efectiva mai mare inainte de 2007. El considera ca o tinta mai putin ambitioasa ar fi atras perceptia unei politici monetare mai relaxate. "Nu dorim sa transmitem acest mesaj, ci din contra, spunem ca intarim politica monetara si vom folosi toate mijloacele", a atentionat guvernatorul.

MASURI. In lupta cu inflatia, BNR va folosi in continuare toate instumentele de care dispune. Anul trecut preturile s-au majorat in special din cauza cresterilor salariale aduse de cota unica, majorarii creditului in lei si valuta si concomitent cu acestea din majorarea consumului, dar si din cauza majorarii peste program a preturilor administrate (energie electrica, gaze) sau a preturilor internationale ale petrolului. Cum in cazul salariilor si al utilitatilor BNR nu poate lua nici o masura, banca centrala a decis deja in ultimul Consiliu de Administratie majorarea dobanzii de interventie de la 7,5% la 8,5% lei si cresterea rezervelor minime obligatorii in valuta de la 35% la 40% din resursele bancilor. Urmatorul pas va fi promovarea unei ordonante de urgenta prin care activitatea institutiilor de creditare nebancare va trece sub supravegherea BNR. Astfel, societatile care dau "credite cu buletinul" vor fi nevoite sa-si inaspreasca cerintele de creditare.

FINANTARE. O alta masura care ar ajuta BNR sa lupte cu inflatia este reorientarea catre finantarea in lei de pe piata interna. "Schimbarea accentului spre finantarea interna este critica si ar putea deveni prioritatea numarul unu a Romaniei. La nivel privat s-a actionat obligand bancile sa se reorienteze. Asta trebuie sa faca si Guvernul", a spus Isarescu.

El a explicat ca finantarea in lei a proiectelor este neinflationista si contribuie la absorbtia excesului de lichiditate din piata interna.

DEZINFLATIE
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a incheiat anul trecut cu o pierdere totala de cateva sute de milioane de euro, a spus Isarescu. Pierderile provin din operatiunile efectuate de banca centrala pentru a atrage excesul de lichiditate in lei din piata interbancara. Costurile BNR pentru aceste operatiuni sunt superioare veniturilor din administrarea rezervei, intrucat pentru sumele atrase in lei plateste dobanzi mai mari decat obtine prin plasamentele in valuta. Operatiunile de sterilizare sunt parte din masurile de reducere a ratei inflatiei. Astfel, banca centrala urmareste ca excesul de lichiditate sa nu se regaseasca intr-o cerere suplimentara, care ar inflama preturile de consum.
×
Subiecte în articol: economic