Actiunile companiei Transelectrica au fost lansate la tranzactionare ieri la Bursa de Valori Bucuresti. Anul viitor vor fi scoase pe Bursa pachete de actiuni ale companiilor Transgaz, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord si ale filialelor Electrica privatizate.
|
PRIMA ZI. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a dat "unda verde" actiunilor Transelectrica la Bursa |
Actiunile companiei Transelectrica au fost lansate la tranzactionare ieri la Bursa de Valori Bucuresti. Anul viitor vor fi scoase pe Bursa pachete de actiuni ale companiilor Transgaz, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord si ale filialelor Electrica privatizate.
Listarea Transelectrica este o premiera pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB), aceasta fiind prima companie de utilitati publice tranzactionata pe Bursa. Sedinta BVB a fost deschisa ieri in prezenta ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres. El a spus ca unul dintre avantajele pe termen lung a listarii companiei va fi o scadere a tarifului de transport si, prin urmare, o reducere a nivelului facturii la electricitate.
EVOLUTIE. Piata a dublat valoarea Transelectrica, in prima zi de listare. Tranzactiile cu titlurile Transelectrica au marit de 2,5 ori valoarea schimburilor bursiere, de la 16,94 milioane de lei, pana la 42,64 milioane de lei (12,1 milioane de euro), au capturat peste jumatate din banii pietei, iar cotatia din finalul sedintei de marti a dublat capitalizarea companiei. La deschiderea sedintei, titlurile Transelectrica erau cotate la peste 25 de lei pe unitate, insa pe parcursul zilei cotatia a coborat la 23 de lei pe actiune. Actiunile companiei au incheiat sedinta la un pret de 22,8 lei pe unitate. La 14 iunie, Transelectrica a scos la vanzare prin oferta publica initiala primara circa 7,33 milioane de actiuni, la un pret de 16,8 lei pe titlu.
Actiunile au fost suprasubscrise de 6,46 ori, printre investitorii care au subscris actiuni numarandu-se Stelian Gal, directorul general al Transelectrica, si Razvan Purdila, directorul Directiei Piete de Capital din cadrul companiei.
URMEAZA ALTE LISTARI. Anul viitor urmeaza sa fie listate la BVB si pachete de actiuni reprezentand 10% din capitalul Transgaz si cate 5% din capitalul social al Distrigaz Sud si Distrigaz Nord si al filialelor Electrica privatizate, urmand ca, cel mai probabil din 2008, si titlurile Nuclearelectrica sa fie tranzactionate pe Bursa. "Un pachet de actiuni reprezentand 10% din actiunile Transgaz va fi listat pe Bursa in urmatoarele 12 luni, daca selectia intermediarului listarii va avea loc in luna septembrie 2006. Totodata, sunt in pregatire documentele pentru selectia intermediarului la listarea unor pachete de actiuni de 5% din capitalul filialelor Electrica privatizate", a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres. In urmatoarele luni, Ministerul Economiei va privatiza prin intermediul Bursei mai multe societati din portofoliul institutiei, prin vanzarea in transe de cate 10%-15% din titlurile firmelor. Ministrul nu a precizat care sunt companiile vizate.
Potrivit lui Seres, Ministerul Economiei are in vedere si listarea unor actiuni ale filialelor Electrica ramase in portofoliul statului, la 2-3 ani dupa privatizare. El a mai spus ca strategia de privatizare a celor trei filiale Electrica va fi finalizata in septembrie, iar autoritatile au renuntat la proiectul privind vanzarea "la pachet" a firmelor.
PRETURI
"Vor fi finantate interconectarea sistemului
energetic cu cel al Bulgariei si al Serbiei, percum si
constructia unui cablu
submarin catre Turcia.
Dupa finalizarea acestor proiecte, ne putem astepta
la tarife mai mici de transport pentru Transelectrica, ceea ce va conduce automat la scaderea facturilor pentru populatie in urmatorii ani" -
Codrut Seres,
ministrul Economiei
PRIVATIZAREA FILIALELOR ELECTRICA
|
Strategia de privatizare a ultimelor trei filiale Electrica, ramase in proprietatea statului, prevede doua scenarii: vanzarea directa a 51% din capitalul social sau vanzarea in prima etapa a 30%-35%, urmata de o majorare de capital pana la 51%, a declarat Codrut Seres. "Daca strategia de privatizare, elaborata de consortiul condus de Rostchild, va fi finalizata in septembrie, intr-o luna-o luna si jumatate de la data finalizarii ar trebui sa fie aprobata de Guvern, urmand ca la inceputul anului viitor sa fie publicat anuntul de privatizare. Ne-am gandit la un moment dat ca la ultimele trei sucursale Electrica statul sa pastreze controlul, dar consultantul ne-a recomandat sa vindem pachetul majoritar", a spus Seres. Statul a vandut pana acum cinci din cele opt societati Electrica.
|