x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transgaz a semnat cu MOL acordul pentru conducta Arad - Szeged

Transgaz a semnat cu MOL acordul pentru conducta Arad - Szeged

02 Iul 2008   •   00:00

Companiile Transgaz şi FGSZ Natural Gas Transmission Closed Company din Ungaria, parte a grupului MOL, au semnat marţi la Arad acordul pentru interconectarea sistemului de transport de gaze naturale dintre cele două state prin realizarea conductei Arad - Szeged



Companiile Transgaz şi FGSZ Natural Gas Transmission Closed Company din Ungaria, parte a grupului MOL, au semnat marţi la Arad acordul pentru interconectarea sistemului de transport de gaze naturale dintre cele două state prin realizarea conductei Arad - Szeged. Data planificată pentru finalizarea conductei şi începerea operării comerciale este de 18 luni de la data semnării actului, adică 1 ianuarie 2010. Pe teritoriul României conducta va avea 62 de kilometri lungime, din care o porţiune de 36,7 kilometri este deja finalizată.

 
“Fiecare parte semnatară a acestui acord va suporta costurile şi cheltuielile aferente proiectării şi construcţiei, operării şi întreţinerii conductei pe teritoriul ţării sale”, se precizează într-un comunicat al Transgaz, remis Bursei de Valori Bucureşti.
Capacitatea iniţială a conductei este de 1,7 miliarde metri cubi anual, iar cea maximă, de 4,4 miliarde metri cubi anual. Un număr de 11 companii şi-au manifestat interesul de a aduce gaze prin conductă, iar una să exporte. Potrivit unor surse din piaţă, compania ce doreşte exporturi de gaze este Petrom, societate care produce anual circa şase miliarde de metri cubi de gaze, jumătate din producţia internă şi o treime din consumul naţional.


Transgaz vrea să conectaze reţeaua de transport al gazelor din România şi cu cea din Bulgaria, pe ruta Giurgiu-Ruse, dar proiectul este blocat deoarece Wirom, intermediarul care ar dori să importe gaze prin aceasta, ar vrea să vîndă gazele provenite din Bulgaria la un preţ mai mare.
Compania WIEE deţine 51% din Wirom, în vreme ce Distrigaz Sud are 49% din titluri. WIEE, la rîndul ei, este controlată de Gazprom şi Wintershall, cea din urmă fiind o companie din cadrul grupului german BASF.
Grupul rus Gazprom este partener împreună cu BASF la realizarea gazoductului Nord Stream, care ar trebui să traverseze Marea Nordului, din Rusia pînă în Germania.

×
Subiecte în articol: economic