x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Compania Transgaz, mai aproape de a prelua operarea  sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova

Compania Transgaz, mai aproape de a prelua operarea  sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova

de Adrian Stoica    |    09 Iul 2023   •   10:57
Compania Transgaz, mai aproape de a prelua operarea  sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova

Parlamentul de la Chișinău a adoptat, în prima lectură, un proiect de lege care va transfera funcţiile actualului operator al sistemului de transport de gaze Moldovatransgaz, al cărui acționar majoritar este Gazprom, către Vestmoldtransgaz, care este deținut în totalitate de compania românească Transgaz, potrivit presei din Republica Moldova. 

Este vorba de proiectul de modificare a Legii nr. 108/2016 privind gazele naturale adoptată de Parlamentul Republicii Moldova. Documentul a fost susţinut de deputaţii partidului de la guvernare, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) și respins de aleșii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS).Prin acest vot,  se fac primii  paşi pentru preluarea operării, dispecerizării, exploatării Sistemului Naţional de Transport al Republicii Moldova de la Moldovatransgaz, cu acţionar majoritar Gazprom, de către Vestmoldovtransgaz în care acţionar majoritar este compania rom\neasc[ de transport a gazelor natural -  Transgaz. Necesitatea proiectului este determinată de vidul legislativ privind temeiul expres de retragere a licenţei în cazul nerespectării cerinţelor legale privind separarea, independenţa şi certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor. Obligativitatea separării operatorilor de transport energie este o cerinţă Uniunii Europene ce trebuia îndeplinită până în 2021. Pe 31 mai 2023, Comunitatea energetică a avertizat Republica Moldova în legătură cu restanţele la acest capitol, scrie site-ul stiri.md. Astfe, pentru a continua să funcţioneze ca operator STG, compania Moldovatransgaz trebuie să fie certificată de către ANRE ca operator STG separat.

Pe 12 iunie, „Moldovagaz” a transmis că a informat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre imposibilitatea de a depune în termen toate actele necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport gaze „Moldovatransgaz” după modelul Operatorului de Transport Independent (OTI) în conformitate cu deciziile corporative adoptate anterior, precum și cu Planul de acțiuni, aprobat de ANRE. “În primul rând, acest lucru se datorează lipsei de consens dintre principalii acționari ai întreprinderii asupra unor aspecte, care ar fi trebuit să precedă aprobarea documentelor necesare pentru a solicita certificarea SRL „Moldovatransgaz”. SA „Moldovagaz” își declară deplina deschidere și disponibilitate pentru o cooperare constructivă în procesul de îndeplinire în continuare a cerințelor legislației țării în industria gazelor naturale”, potrivit Moldovagaz. Ministrul Energiei din Moldova a dat vina pe Gazprom, care deţine jumătate din acţiunile “Moldovagaz”. El a spus că Gazprom se opune demonopolizării pieței gazelor și independenței sistemului de transport a gazelor de sistemul de furnizare din Republica Moldova.

Furnizorul de gaz mai are la dispoziţie câteva luni pentru a finaliza procesul, după care Agenţia va putea iniţia din oficiu separarea şi certificarea sistemului de transport.

 

Ce urmează

 

După votarea și promulgarea legii, care a primit 55 de voturi „pentru” de la cei 80 de aleși prezenți, 15 contra, în timp ce 9 parlamentari s-au abținut, pașii următori sunt preluarea operării, dispecerizării și exploatării Sinstemului Național de Transport la Gazelor Naturale din Republica Moldova de la Moldovatransgaz, care are capital majoritar Gazprom de 63%, de către Vestmoldovtransgaz, în care actionar 100% este Transgaz.

Compania Vestmoldtransgaz, înființată în anul 2014, deține și administrează rețeaua de conducte de  gaze din vestul Republicii Moldova și oferă servicii de transport gaze naturale în această țară. În anul 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz SRL, o subsidiară a SNTGN Transgaz  SA, operatorul sistemului românesc de transport gaze naturale.

 

 

 

×
Subiecte în articol: transgaz republica moldova