Societatea de Investiţi Financiare (SIF) Transilvania vinde hotelurile de doua- trei stele deţinute pe litoralul românesc şi investeşte 75 de milioane de euro în reabilitarea hotelurilor din portofoliu.
"În următorii doi ani nu mai cumpăram niciun hotel deoarece este sificient ceea ce avem. Avem obligaţia să reabilităm cele peste 100 de hoteluri din România pe care le avem în portofoliu. Dacă nu aş fi avut acest domeniu în portofoliu, nu aş fi investit niciodată", a declarat Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania. Acesta a declarat că turismul, care este un domeniu cu un grad de risc foarte mare, acoperă circa 25% din portofoliul societăţii. Fondurile destinate reabilitării hotelurilor deţinute de SIF Transilvania se ridică la 75 de milioane de euro. "Criza economică a afectat toate sectoarele de activitate, nu numai turismul. Cele mai afectate sunt hotelurile de patru şi cinci stele. LA hotelurile dinportofoliul nostru gradul de ocupare a scăzut la 40%- 50%, ceea ce reprezintă o problemă. DAcă nu treci de grad de ocupare 50% încep să apară tot felul de probleme. Toate societăţile turistice din portofoliul nostru înregistrează profit şi anul acesta, însă profitul este mult sub cel obţinut anul trecut, ajungând la 10%-15% din nivelul din 2008.", a spus Fercală
Banii SIF Transilvania urmează să fie investiti, potrivit lui Fercala, pe piaţa de capital, cea financiar-bancară şi industrială."Nu mai investim în turism deoarece investiţiile se văd după patru sau cinci ani. Ne îndreptm atenţia către piaţa de capital, cea financiar-bancară şi industrială deoarece acolo rezultatele se văd mult mai repede", a declarat Fercală.
VALORIFICARE DE ACTIVE
SIF Transilvania nu va mai umbla la puşculiţă pentru a face investiţii în structurile de cazare deţinute, însă profitul obţinut va fi reinvestit cel puţin un an sau doi şi se va trece şi la vânzarea de active.
"Avem în vedere vânzarea unor hoteluri deţinute pe litoralul românesc. Vrem să scăpăm de toate hotelurile de o stea, două şi trei stele. Ori le dărâmăm şi comasăm terenurile şi le valorificăm, ori construim noi, vom vedea. Un lucru este cert, am greşit enorm în sezonul estival care tocmai s-a încheiat deoarece am ţinut preţurile ridicate şi am răms cu hotelurile goale. Anul viitor sper să ne orientăm mai bine, în funcţie de cum va evolua sau involua criza economică", a spus Fercală. În portofoliul SIF Transilvania se află 47 de firme, printre care agenţia de turism Transilvania Travel, cu afaceri de 17 milioane euro în 2008, si Hotelul Central din Ploiesti, redeschis vineri în urma unor lucrări de modernizare iniţiate în urmă cu patru ani, investiţie de circa 6 milioane euro.
STAŢIUNI BALNEOCLIMATERICE
Preşedintele SIF a spus că proiectele de modernizare începute la unele din hotelurile din portofoliu vor fi continuate, printre acestea numărându-se un complex de agrement la Baile Felix în Oradea şi renovarea hotelului Oltul din Tuşnad. De asemenea, au începu investiţiile la hotelul Căprioara din Covasna şi Orizontul din Predeal. Pe litoral, SIF Transilvania, are în plan să reabiliteze hotelul Narcis din Saturn.Printre alte active aflate în modernizare se numără hotelul Orizont din Predeal, care va fi reclasificat la patru stele si reabilitat până la sfârsitul lui 2010, dar si un complex de agrement din Băile Felix. "Încercăm să transformăm staţiunile balneare în centre de divertisment pentru turistii tineri si să separăm complet acest segment de tratamentul balnear. În acest sens, alocăm 22-24 milioane euro pentru reabilitarea unui complex de agrement din staţiunea Felix, pe care sperăm să îl finalizăm până la sfârsitul lui august 2010", a adăugat Fercală.