Proiectul de construire a patru zgârie-nori în preajma Parcului Cişmigiu, monument istoric, a creat reacţii rapide. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, se declară răspicat un adversar al proiectului ţeparilor din Cişmigiu, discutat la finele anului 2007, de Comisia de Urbanism de la Primăria Generală a Capitalei.
Turnurile Cişmigiului
Proiectul de construire a patru zgârie-nori în preajma Parcului Cişmigiu, monument istoric, a creat reacţii rapide. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, se declară răspicat un adversar al proiectului ţeparilor din Cişmigiu, discutat la finele anului 2007, de Comisia de Urbanism de la Primăria Generală a Capitalei. “Nu le mai pot permite celor de la Primăria Generală să-şi bată joc de acest oraş. Este revoltător! În timp ce toată Europa îşi protejează monumentele istorice şi zonele de agrement în interesul propriilor cetăţeni, Bucureştiul este maltratat de interesele de grup ale administraţiei Videanu”, spune primarul Sectorului 1.
Regulă. Potrivit Legii administraţiei publice, Primăria Capitalei stabileşte regulamentul de urbanism în Bucureşti, iar primăriile de sector sunt obligate să-l aplice. Astfel, pentru construcţia de zgârie-nori este nevoie de realizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), act normativ adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Apoi, PUZ-ul devine obligatoriu pentru primăriile de sector, instituţii responsabile cu eliberarea autorizaţiilor de construcţie. Cu toate astea, Chiliman spune că nu va autoriza ridicarea celor patru turnuri de oţel în jurul Parcului Cişmigiu. “Îi anunţ pe domnii de la Capitală că voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a-i împiedica să distrugă Parcul Cişmigiu, aşa cum mă bat cu ei pentru a salva Parcul Bordei. Nu voi autoriza nici un monstru de sticlă care strică aspectul Bucureştilor şi îmi asum consecinţele pentru această decizie”, susţine primarul Sectorului 1.
Eschivă. Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, Adriean Videanu afirma că “tot ce înseamnă arhitectură bucureşteană nu este într-o mână care să poată să aibă un concept unitar”. Astfel, edilul Capitalei încearcă să acrediteze ideea că în Bucureşti “sunt şase tipuri de arhitecturi, în funcţie de opţiunea fiecărui primar”.
“Videanu încearcă să arunce pisica tocmai în curtea primăriilor de sector. Bucureştenii ştiu mai bine decât îşi închipuie dl Videanu că dumnealui şi clica de la Capitală sunt reponsabili de urâţirea Capitalei, de distugerea spaţiilor verzi şi de atentatul la monumentele istorice ale Bucureştilor”, a afirmat Andrei Chiliman.