x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea dă arii protejate la urgenţe

Udrea dă arii protejate la urgenţe

02 Dec 2009   •   00:00
Udrea dă arii protejate la urgenţe
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Elena Udrea, ministrul interimar al Mediului, a scos spre închiriere lacuri de acumulare, zeci de mii de hectare de teren situat în albiile râurilor, precum şi mai multe insule şi ostroave din Constanţa şi Brăila. Legislaţia a fost modificată astfel încât terenurile din ariile protejate să poată fi închiriate în regim de urgenţă.

Pe final de mandat, Elena Udrea dă o mână de ajutor persoanelor care vor să în­chi­ri­e­ze zone situate în ariile protejate la nivel naţional, în arii de protecţie specială avifaunistică sau în situri de importanţă comunitară.

Pe lista completată de ministrul interimar al Mediului găsim terenul ocupat de lacul de acumulare de la Techirghiol, atât de lacul dulce, cât şi de cel sărat, Siutghiol, Tăbăcărie, Mangalia şi Balta Mangalia, precum şi 1.816 hectare de teren de ostroave şi insule din Constanţa şi 2.445 de hectare de ostroave şi insule din Brăila. Acestea sunt doar câteva dintre bunurile imobile noi scoase la licitaţie din administrarea Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral. Dacă anul trecut, Direcţia Apelor Mureş nu avea nici un bun imobil de închiriat, anul acesta a scos spre închiriere peste 15.000 de hectare de teren aflat în albiile minore ale râurilor din bazinul hidrologic Mureş. În plus, şi lista cu bunuri de închiriat din administrarea Direcţiei Apelor Someş - Tisa a fost majorată, ajungând de la şase, cât era anul trecut, la 15.


LEGE MODIFICATĂ
Schimbările au fost posibile deoarece Udrea a modificat şi completat anexele nr. 1-3 la Ordinul ministrului Mediului şi dez­volt­ării durabile nr. 1.222/2008, privind aprobarea instrucţiunilor pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor publice în vederea atribuirii contractelor de închiriere a unor bunuri imobile, proprietate publică a statului, aflate în administrarea Ad­mi­nis­tra­ţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), a Contractului-cadru de închiriere a bunurilor imo­bile aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea Admi­nistraţiei Na­ţi­o­na­le "Apele Române". Bunu­ri­le imobile administrate de ANAR pot fi în­chi­ri­a­te pe zece ani, cu dreptul de prelungire prin act adiţional a contractului.


TERMENE
Ministrul interimar al Mediului a redus termenul de analizare şi aprobare a do­cu­men­ta­ţiei de închiriere de la 30 la 15 zile, iar în cazul în care este nevoie de o completare a documentaţiei, ofertantul va fi înştiinţat în trei zile, nu în zece, cum a fost anul trecut. O altă modificare constă în introducerea dreptului de pre­emţ­iu­ne la închiriere a acestor bunuri de către autorităţile publice locale care au proiecte de dezvoltare a zonelor respective. La ordinul ministrului interimar de la Mediu s-a modificat şi modalitatea de clacul a chiriei minime de la care va fi pornită licitaţia. Dacă în ordinul emis anul trecut Caietul de sarcini era pus la dispo­zi­ţia ofertanţilor contra unei sume de bani, anul acesta se pare că va fi dat gratis, deoarece anunţul de participare nu trebuie să mai conţină preţul Caietului de sarcini şi modalitatea de pla­tă. De asemenea, a fost scoasă condiţia potrivit căreia ofertantul trebuia să prezinte "solvabilitate patrimonială şi lichiditatea generală". Mai mult, a stabilit că, din cei cinci membri ai co­mi­siei de evaluare, doi trebuie să fie dintre slariaţii ANAR. În plus, documentaţia aprobată de ANAR, cu privire la închirierea bunurilor imobile din administrare, trebuie să fie transmisă spre avi­za­re şi la Ministerul Mediului, aviz consultativ. Udrea a modificat şi condiţiile de reziliere a contractului de închiriere. Astfel, în cazul în care s-a depăşit termenul de plată a chiriei şi a contravalorii utilităţilor cu 60 de zile de la data scadenţei sau în cazul nerespectării unei clauze asumate de locatar, contractul se consideră reziliat de drept, fără punerea în întârziere şi înde­pli­ni­rea altor formalităţi. Potrivit ordinului iniţial, se aşteptau 90 de zile de la data scadentă, şi re­zi­lierea se făcea prin intervenţia instanţei de judecată.  


CAIETUL DE SARCINI
Potrivit noilor reglementări, stabilirea cuantumului chiriei minime de la care va fi pornită licitaţia se va face de direcţia de ape, cu aprobarea ulterioară a conducerii ANAR. Caietul de sarcini va cuprinde în mod obligatoriu datele de identificare ale titularului dreptului de administrare, descrierea bunului imobil care face obiectul închirierii, inclusiv situaţia juridică a acestuia, condiţiile şi regimul de exploatare a bunului închiriat, obiectivele de ordin economic şi social, criteriul de selecţie, cerinţe de calificare a ofertanţilor, precum înregistrarea la oficiul registrului comerţului, cifra de afaceri minimă, certificatul de atestare fiscală, cazierul fiscal şi precizarea că nu se află în litigiu cu titularul dreptului de administrare sau de folosinţă gratuită. Este interzisă subînchirierea sau concesionarea bunului fără acordul titularului dreptului de administrare.

×
Subiecte în articol: economic