Uniunea Europeană susţine în continuare ca 10% din consumul total de carburanţi al anului 2020 să fie biocombustibili şi precizează că majorarea recentă a preţurilor la alimente nu este cauzată de această ţintă, ci de clima nefavorabilă din principalele zone agricole ale lumii şi de cererea tot mai mare din China şi India.
Uniunea Europeană susţine în continuare ca 10% din consumul total de carburanţi al anului 2020 să fie biocombustibili şi precizează că majorarea recentă a preţurilor la alimente nu este cauzată de această ţintă, ci de clima nefavorabilă din principalele zone agricole ale lumii şi de cererea tot mai mare din China şi India. “Furtuna de comentarii din media despre biocombustibili a devenit din ce în ce mai puternică pînă la punctul în care este dificile să mai auzi o dezbatere reală de zgomotul vîntului” a declarat Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Ea a mai precizat că biocombustibilii nu vor rezolva toate problemele societăţii, dar nici nu vor înghiţi furnizarea de alimente din lume. “Folosiţi corect, (biocombustibilii) pot fi o armă în lupta împotriva schimbării climei şi o asigurare împotriva problemelor privind rezervele şi furnizarea a carburanţilor” a mai spus comisarul.
Pe de altă parte Fischer Boel a mai precizat că privită pe termen lung, problema creşterii preţurilor nu este chiar aşa de rea deoarece 70- 80% din cele mai sărace populaţii ale lumii care trăiesc în zonele rurale sunt dependente de cultivarea terenurilor pentru a avea din ce trăi.
CRITICI. Comisia Europeană a fost criticată de mai multe ori în privinţa ţintei pentru biocombustibili deoarece, inclusic din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Gordon Brown, primul ministru al Marii Britanii a cerut luna trecută revizuirea ţintei de biocombustibili în funcţie de rezultatele unui studiu al Agenţiei pentru Combustibili Regenerabili, care va fi publicat luna viitoare.
Citește pe Antena3.ro