x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE va fi nevoită să mai salveze o dată vecinii estici

UE va fi nevoită să mai salveze o dată vecinii estici

05 Ian 2010   •   00:00

Principalele state europene vor fi nevoite să mai salveze şi în decada următoare statele cu probleme de la perifieria sa, consideră analiştii citaţi de Bloomberg.



Principalele state europene vor fi nevoite să mai salveze şi în decada următoare statele cu probleme de la perifieria sa, consideră analiştii citaţi de Bloomberg.

„Criza a expus serioase crăpături în interiorul zonei euro, dar şi între zona euro şi Marea Britanie pe de parte şi Estul Europei pe de alta” consideră analiştii Peter Boone, un cercetător asociat la London School of Economics’ Center for Economic Performance (Centrul pentru Performanţe Economice de la {coala Londoneză de Economie) şi Simon Johnson, profesor la Sloan School of Management de la Universitatea MIT şi fost economist- şef la FMI.

Principalele naţiuni vor cheltui o bună parte din decada următoare salvând periferia afectată pentru a evita un colaps, mai scriu cei doi într-un editorial publicat de Bloomberg.
Pentru mulţi ani acest fapt va presa Banca Centrală Europeană să ţină politicile monetare mai relaxate decât ar vrea Germania.

Cei doi aruncă o lumină negativă asupra viitoarului economic al Globului. Ei spun că statele emergente care se dezvoltă foarte repede acum (China, India, Rusia, Brazilia) vor fi centrul revenirii economice mondiale şi vor înregistra surplusuri de bani. Însă aceşti bani vor fi depozitaţi peste hotare, în băncile americane şi europene considerate prea mari pentru a da faliment. Acestea se sprijină pe umerii contribuabililor din respectivele state.

Însă banii se vor întoarce în lumea emergentă prin credite acordate de aceste mega-bănci.
Principalii clienţi vor fi entităţi de stat sau cvasi-suverane, apropiate de stat, iar băncile vor crede că noii giganţi economici au garanţii de stat. Boom-ul ar putea dura câţiva ani, însă nu va dura mult până ce bula se va sparge si aici. Exemplul oferit de cei doi este Dubai World sau criza din Rusia din 1998.

×