x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Umbrelele, cel mai cautat accesoriu

Umbrelele, cel mai cautat accesoriu

21 Aug 2004   •   00:00

Vremea capricioasa din aceasta vara a pus bete in roate producatorilor si distribuitorilor de mobilier de gradina si ochelari de soare. Comerciantii de umbrele au avut insa de castigat de pe urma ploii, care le-a adus vanzari mai bune decat vara trecuta.

IOHANNA ONACA

Ploile din aceasta vara au stricat planurile de vacanta pentru multi turisti, dar au fost o adevarata mana cereasca pentru comerciantii de umbrele. Mai mica sau mai mare, transparenta sau colorata, de plastic sau din fas, umbrela a fost un accesoriu la mare cautare in acest sezon. "Vanzarile aproape ca s-au dublat in lunile de vara, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", ne-a declarat Petruta Adrian, director executiv la Oblio Asitrans, reprezentanta in Romania a unui producator austriac de umbrele. "La nivelul vanzarilor anuale, cresterea este de aproximativ 50%-60% fata de anul trecut. Vanzarile de umbrele de la inceputul anului pana acum se ridica la circa 50.000-60.000 de bucati", a mai afirmat Petruta Adrian.

MAI, LUNA BUNA. Si in marile magazine a mers bine comertul cu umbrele de ploaie. "Anul trecut a fost un boom in vanzari in luna aprilie, in luna mai a acestui an depasindu-se chiar boom-ul anului trecut", ne-a declarat Andreea Mihai, marketing manager la Carrefour Romania. Cu toate ca varful vanzarilor de umbrele se inregistreaza in lunile septembrie-octombrie, vremea capricioasa din acest an a impulsionat comertul cu umbrele la inceputul verii. "Luna mai 2004 fata de mai 2003 a avut o crestere de 20% in ceea ce priveste vanzarile umbrelelor de ploaie. Iar vanzarile din aprilie 2004 au fost de patru ori mai mici decat in luna aprilie a anului trecut", a mai spus Andreea Mihai.

MOBILIER DE GRADINA. Ploile si vremea mai rece au creat insa probleme producatorilor de mobilier de gradina. Bancutele si mesele din lemn sau plastic pentru terase si gradini nu au mai fost la fel de cautate ca vara trecuta. "Vanzarile la umbrele de soare s-au redus. Vanzarile la mobilier de gradina si umbrele de terasa au scazut cu circa 30% fata de vara trecuta", a mai spus Petruta Adrian. Proprietarii de case au preferat sa isi amenajeze interiorul, amanand dotarea gradinilor din pricina vremii. "Vara aceasta a mers mai bine mobilierul de interior, scarile interioare, balcoanele. La mobilierul de gradina a fost o scadere de circa 40% fata de anul trecut. O crestere a vanzarilor a fost insa la mobilierul pentru terase", ne-a declarat Traian Neacsu, directorul firmei Adeda Impex.

Nici amenajarea gradinilor nu a mai fost o afacere atat de profitabila in aceasta vara pentru unele firme, numarul clientilor reducandu-se din cauza ploilor. Comenzile de mobilier de gradina au fost in scadere pentru ca si numarul clientilor care au dorit sa-si amenajeze spatiile verzi a fost mai redus din pricina vremii, spune Narcis Funga, manager al unei firme care se ocupa de amenajarea gradinilor.

OCHELARI DE SOARE. Vanzarile la ochelari de soare au cam intrat in umbra in aceasta vara, caci norii grosi au facut practic inutil un accesoriu aflat la mare cautare in alte veri. Comerciantii ambulanti de ochelari de soare, pe care ii gaseam altadata la colt de strada, au aparut mai rar in calea noastra in aceasta vara.

Importatorii si distribuitorii de ochelari de soare de marca s-au confruntat si ei cu o reducere a cererii. "Noi, ca si distribuitori, nu am avut o scadere relevanta a cifrei de afaceri, insa am avut vanzari mai slabe in aceasta vara, cu circa 15%-20% mai reduse fata de vara trecuta. Insa la clientii nostri, vanzarile au fost mai mici, in medie, cu circa 25%", a declarat Catalin Gavrila, director de vanzari al unei societati distribuitoare a unor renumite marci de ochelari de soare. "Anul acesta am adus foarte putini ochelari de soare. Nu am comandat pentru ca nu au fost cerinte", ne-a declarat o angajata a unui magazin care comercializeaza lentile, ochelari de vedere si de soare de marca pe baza de comanda.
×
Subiecte în articol: economic vară soare ochelari vanzarile umbrele