x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un nou Mihailesti este oricand posibil

Un nou Mihailesti este oricand posibil

23 Iul 2004   •   00:00

Trei sferturi din producatorii, importatorii si societatile care comercializeaza si transporta substante si preparate chimice periculoase nu respecta legislatia din domeniu.

VALI BLANARU

In urma tragicului acident de la Mihailesti, Autoritatea Nationala de Control a demarat un control complex la agentii economici care produc, importa, comercializeaza, transporta si utilizeaza substante si preparate chimice periculoase, explozive sau inflamabile. Din cei 165 de agenti economici controlati, 119 au incalcat grav prevederile legale si au fost sanctionati 3,3 miliarde de lei.

Pe langa amenzi, agentii de control au aplicat 40 de avertismente, a suspendat activitatile de productie, comert si transport la societatile Transprim SRL Rosiorii de Vede, Shell Gas Romania SA - Punct de lucru Alexandria, Rombau SRL Sibiu - Sucursala Rosiorii de Vede, Baps Plus SA Baia Mare, Hidrotehnica SA Orsova, Rogaz SRL Baia si Masira Impex SRL Cluj-Napoca. In plus, au fost oprite din functiune doua instalatii tehnice ale Ultex SA Tandarei.

NEREGULI. Societatile controlate fie nu aveau toate actele necesare functionarii, fie poluau mediul, nu erau in regula din punct de vedere fiscal, nu aveau angajati specializati in manipularea unor substante chimice explozibile si periculoase sau aveau deficiente in protectia muncii. Aceste deficiente privind siguranta oamenilor si a mediului inconjurator in zonele in care se umbla cu substante periculoase au fost principalele abateri constatate, a spus ministrul Blanculescu.

In cazul sucursalei Doljchim Craiova a Petrom, precum si la alte doua societati la care au fost descoperite fapte de evaziune fiscala, Mihtrans Com si Ney Transport, ambele din judetul Dolj, inspectorii au inaintat plangeri penale catre Parchetul Curtii de Apel Craiova. Toate cele trei firme au fost implicate in cazul Mihailesti. Echipa de control a fost formata din specialistii institutiilor aflate in subordinea Autoritatii Nationale de Control, Agentia Nationala de Control al Exporturilor, Garda Nationala de Mediu, Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor si Inspectia Muncii, oficialii fiecarei institutii controland in domeniul lor de actiune. Inspectorii ANC au mai fost sprijiniti de functionari ai ministerelor Economiei si Comertului, Transporturilor, Constructiilor si Turismului si Administratiei si Internelor.

CONCLUZII. Potrivit ministrului Ionel Blanculescu, "azi, producerea, comercializarea, depozitarea, transportul si vanzarea substantelor periculoase este mai sigura decat ieri". Blanculescu a tinut sa arate ca in perioada urmatoare ANC se va preocupa de ridicarea nivelului sigurantei in cazul acestui gen de activitati pana la nivelul la care se afla statele Uniunii Europene. Procurorul Ilie Botos i-a solicitat lui Blanculescu sa demareze un control la scara mare pentru a preveni eventuale repetari ale tragediei de la Mihailesti, petrecuta in 24 mai anul curent. In dimineata de luni, 24 mai, in comuna buzoiana Mihailesti, un camion ce transporta 20 de tone de azotat de amoniu s-a rasturnat, incarcatura explodand, iar deflagratia ucigand 18 oameni.
×
Subiecte în articol: economic control