x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UniCredit: Vârful creditelor neperformante va fi în România de 17,5% din soldul total

UniCredit: Vârful creditelor neperformante va fi în România de 17,5% din soldul total

de Daniela Ivan    |    09 Noi 2009   •   00:00

Creditele neperformante vor creşte până la 17,5% din volumul total al împrumuturilor din sectorul bancar românesc, de aproape trei ori mai mult comparativ cu nivelul înregistrat la finele anului trecut, urmând să intre ulterior pe un trend descendent, anticipează analiştii UniCredit.




Creditele neperformante vor creşte până la 17,5% din volumul total al împrumuturilor din sectorul bancar românesc, de aproape trei ori mai mult comparativ cu nivelul înregistrat la finele anului trecut, urmând să intre ulterior pe un trend descendent, anticipează analiştii UniCredit.

Estimarea este cuprinsă într-o serie de informaţii prezentate de UniCredit în cadrul unei conferniţe susţinută luni la Viena, preluate de Reuters.
Vârful creditelor neperformante va depăşi semnificativ nivelul de 11,3% din trimestrul al doilea al acestui an, la care s-a ajuns însă după avansuri de 2,2 puncte procentuale faţă de primul trimestru, respectiv 5 puncte procentuale faţă de sfârşitul anului trecut.

UniCredit prognozează o creştere de 1% a soldului total al creditelor din România în acest an, care contrastează cu avansul de 35% înregistrat anul trecut, reiese dintr-un raport transmis luni de bancă.
Anul viitor, soldul creditelor va creşte cu 5%, iar în 2011 cu 10%, potrivit estimărilor băncii italiene, cel mai mare creditor de pe pieţele emergente europene după active.
Această revenire a creditului pe creştere va începe în sectorul corporate, notează banca.
Totodată, soldul depozitelor ar urma să avanseze cu 6% în 2009, faţă de 19% în 2008, urmând să urce cu 8% anul viitor şi 12% în 2011.
UniCredit anticipează o contracţie de 7,5% a economiei româneşti pentru acest an, urmată de o creştere modestă, de 0,4%, în 2010. Pentru 2011, banca vede o majorare de 3,5% al Produsului Intern Brut, care se încadrează în cifrele "normale" pentru o economie emergentă din Uniunea Europeană, potrivit opiniilor exprimate de mulţi analişti.

Deteriorarea activelor de credit din Europa Centrală şi de Est este considerată "provocarea momentului" de către UniCredit, în contextul unor creşteri "sub potenţial" ale economiilor din regiune în 2010.
Totodată, disponibilitatea lichidităţii şi costurile finanţării continuă să afecteze băncile prezente în regiune, deşi pieţele au ieşit din "starea de criză de lichiditate", notează UniCredit.

Pe de altă parte, în raport se arată că au rămas intacte atât procesul de convergenţă pe termen lung a veniturilor populaţiei către standardele vest-europene, dar şi potenţialul de creştere a sectorului bancar raportat la gradul de penetrare a serviciilor financiare, în pofida crizei globale şi recesiunii.


×