Constructia Unitatii 2 a Centralei de la Cernavoda se afla in intarziere, dar lucrarile pot intra in grafic pe parcursul acestui an.
IOHANNA ONACA PURDEA
|
EFECTE. Aprecierea leului i-a impins pe subcontractori sa ceara renegocierea contractelor |
Lucrarile la Unitatea 2 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda sunt cu doua-trei luni in urma graficului initial, dar intarzierile ar putea fi recuperate pe parcursul acestui an, a declarat ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Unitatea 2 trebuie finalizata in martie 2006, urmand ca in toamna aceluiasi an sa fie realizate primele livrari de electricitate catre sistemul energetic national, initial la o capacitate redusa.
COSTURI MAI MARI. Ca urmare a deprecierii dolarului si a monedei europene, o serie de subcontractori romani care participa la constructia Unitatii 2 de la Cernavoda au solicitat cresterea contravalorii prestatiilor. Solicitarile au vizat majorarea sumelor platite pentru forta de munca, de la circa 5-6 euro pe ora la 10-11 euro pe ora pentru fiecare angajat. "Ar fi un efort suplimentar de aproximativ 22 milioane de euro pentru forta de munca. In principiu nu suntem de acord. Vom analiza insa situatia de la caz la caz", a declarat Seres. El a mai aratat ca printre cei care au solicitat majorarea tarifelor s-au numarat Nuclearmontaj si TMUCB, iar contractele cu aceste firme nu contin clauze privind acoperirea riscului de curs valutar.
UNITATEA 3. In ceea ce priveste constructia Unitatii 3, Seres a spus ca negocierile cu investitorii selectati la sfarsitul anului trecut sunt in derulare. Unitatea 3 va fi operata de o societate privata la care vor detine participatii toate companiile implicate, inclusiv Nuclearelectrica. "Aceste discutii se deruleaza in continuare si pe parcursul lunii martie, urmand mai apoi semnarea memorandumului de intelegere, in perioada mai-iunie, astfel incat sa fie constituita societatea, cu un capital social de pana la 300 de mi lioane de euro, pana la sfarsitul acestui an", a precizat Seres.