x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Valentin Lazea: "Băncile omoară găina care aduce ouă de aur"

Valentin Lazea: "Băncile omoară găina care aduce ouă de aur"

de Daniela Ivan    |    27 Oct 2009   •   00:00

Banca Naţională a României (BNR) este îngrijorată că românii preferă să se împrumute în valută, şi nu în moneda naţională. Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, dă vina pe bănci care "omoară găina care poate aduce ouă de aur".

Marjele practicate de bănci la creditele în lei au crescut de la 2,4 puncte procentuale în decembrie 2008 la 7,3 puncte în august, ceea ce echivalează cu alungarea clienţilor. "Creditul în valută a crescut în perioada august 2009 faţă de luna similară din 2008 cu 13,25%, iar cel în lei a scăzut cu 9%. Per total, creditul neguvernamental a crescut în termeni reali cu 3,1%", a precizat Lazea.

Economistul-şef al BNR a dat vina pe băncile comerciale care au crescut marja la creditele în lei de la 2,4 puncte procentuale în decembrie 2008 la 7,3 puncte în august şi care "omoară găină care pot aduce ouă de aur". Explicaţia este că băncile comerciale încearcă prin aceste marje foarte mari la lei, dar şi la euro, să acopere eventualele pierderi din credite trecute. "Băncile ar trebui să-şi asume greşelile trecute şi să nu penalizeze pe noii potenţiali solicitanţi de credite prin marje atât de mari. Nu cred că face bine nimănui o politică de penalizare a noilor clienţi", a spus Lazea, la seminarul "Ce credit este mai bun ­ în lei sau în euro?", organizat de Ziarul Financiar.

REPLICA BANCHERILOR
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi CEC Bank, Radu Gheţea, a afirmat că nu este bine ca românii să se împrumute în altă monedă decât în cea în care obţin veniturile, dar că totuşi preferă valuta. "Foarte mulţi din doritorii de credite se uită în general la o perioadă foarte scurtă şi chiar dacă angajează un credit pe 20-30 de ani, fac socoteala la rata în lei şi la cea în valută, iar cea la valută binenţeles că este mai mică", a spus Gheţea. El a adăugat că marjele măsoară în special riscul şi că este normal ca, într-o economie mondială şi naţională în care criza economică se manifestă încă, riscurile să fie înalte şi băncile să fie foarte atente, să fie reticente. Pe de altă parte, Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank, a menţionat că, pe de o parte, marjele crescute din perioada actuală încearcă să acopere o neperformanţă trecută. "În momentul în care iei o decizie de creditare nu poţi să faci abstracţie de neperformanţa pe un segment oarecare. Nu poţi să tragi o linie şi să zici ce a fost a fost. Determinarea neperformanţei este un indicator ce te duce în viitor. Orice bancă care îşi calibrează riscul trebuie să ia în considerare nivelul de neperformanţă existent în prezent", a spus Oprescu.

×
Subiecte în articol: economic