Ministerul Finanţelor a publicat proiectul normelor de aplicare a ordonaţiei de guvern privind contribuţia la asigurările sociale a persoanelor care lucrează pe drepturi de autor, acestea urmând să fie incluse ca modificare la Codul Fiscal.
Prevederile nu sunt definitive, Guvernul nu a aprobat normele în şedinţa de miercuri, deşi acestea trebuiau să intre în vigoare la 1 august, conform ordonaţei de urgenţă care a aprobat Codul Fiscal. Premierul Emil Boc a declarat că a preferat să întoarcă normele la Ministerul de Finanţe, pentru a le trimite în dezbatere publi-că până luni, când le va aproba într-o şedinţă extraordinară a Guvernului. Neoficial, surse din Guvern au declarat că ministrul de Finanţe nu s-a înţeles cu ministrul Muncii asupra modificărilor care ar fi trebuit operate. Pare o variantă mult mai plauzibilă decât cea cu dezbaterile publice, care sună mai mult a pretext, având în vedere că firmele şi 500.000 de oameni aşteaptă cu sufletul la gură de o lună aceste norme, iar Ministerul de Finanţe nu s-a obosit să le pună în dezbatere publică.Normele Metodologice stabilesc trei tipuri de calcule pentru persoanele care au venituri profesionale. O primă categorie este reprezentată de persoanele care realizează lunar venituri de natură profesională şi nu au carte de muncă. În această situaţie, baza de calcul a contribuţiilor individuale, pentru asigurările sociale şi pentru asigurările pentru şomaj, o constituie cuantumul total net al veniturilor de natură profesională realizate lunar, din toate sursele de venit, în situaţia în care acest cuantum nu depăşeşte echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, conform Normelor Metodologice.
Salariul mediu brut pe economie este de 1.836 de lei. În situaţia în care cuantumul total net al veniturilor de natură profesională realizate lunar, din toate sursele de venit, este mai mare decât echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, baza de calcul a contribuţiilor individuale este plafonată la cinci salarii medii brute pe economie. O a doua grupă este formată din contribuabili care realizează venituri de natură profesională anual, şi nu lunar, şi care nu au carte de muncă.
Pentru aceştia, baza de calcul a contribuţiilor individuale o constituie fie cuantumul total net al veniturilor de natură profesională realizate anual, din toate sursele de venit, atunci când venitul nu depăşeşte echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, fie echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, atunci când cuantumul total brut al veniturilor de natură profesională este mai mare decât echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie. Persoanele care realizează venituri din drept de autor ocazional şi care au carte de muncă nu plătesc CAS.
O ultimă categorie este reprezentată de persoanele care au carte de muncă, dar au şi venit regulat, lunar, pe drepturi de autor. Acestea vor achita contribuţiile sociale de 16,5% la suma brută, existând un plafon de cinci salarii medii brute lunar până la care se aplică acest procent.
Pe lângă reţinerea contribuţiilor sociale asupra drepturilor de autor, actul normativ mai prevede diminuarea cotelor deductibile de cheltuială forfetară pentru aceste contracte, de la 40% la 20%, astfel încât se va aplica cota unică de 16% asupra a 80% din valoarea brută, şi nu asupra a 60%, cum era până acum.
Prevederile din Normele Metodologice pot fi schimbate până luni, timp în care sunt în dezbateri publice. Guvernul le va aproba, probabil, luni şi vor deveni operaţionale de la data publicării în Monitorul Oficial.
Dreptul de autor, activitate independentă
Veniturile din drept de autor vor fi incluse în categoria celor obţinute din activităţi independente. Normele prevăd "excluderea de la recalificarea ca activităţi dependente a activităţilor desfăşurate în mod independent şi care generează venituri din profesii libere, precum şi a drepturilor de autor şi drepturilor conexe", se arată expres în nota de fundamentare a Normelor Metodologice. În acest fel, ele nu vor fi recalculate pe ultimii cinci ani. Persoanele care realizează venituri de natură profesională provenind din drepturi de autor şi drepturi conexe au obligaţia de a actualiza declaraţiile de asigurare până la data de 31 martie a anului pentru anul anterior în care s-au realizat veniturile de natură profesională. Declaraţiile constituie titluri de creanţă şi devin titluri executorii la data la care creanţele bugetare sunt scadente conform legii. Pentru nedepunerea la termen a declaraţiilor de asigurare şi comunicarea de date eronate se aplică amenzi cuprinse între 300 şi 600 lei, iar pentru neactualizarea declaraţiilor, amenzi cuprinse între 1.500 şi 5.000 lei.