Factorii care pot afecta o caroserie
Caroseria este cea care creează, practic, aspectul maşinii. De la formă şi culoare, accesorii şi îmbunătăţiri, toate converg către aspectul general al maşini, fiecare deţinător de maşină dorindu-şi să aibă o maşină cu impact vizual, dar şi o caroserie solidă, care să nu permită deteriorarea motorului. Factorii care pot afecta caroseria unei maşini sunt multipli, de la praf, zăpadă, umezeală, grindină şi raze solare, până la zgârieturi şi lovituri. Orice modificare apărută la nivelul caroseriei, impune măsuri rapide, pentru a nu favoriza apariţia ruginei şi deteriorarea părţilor componente ale capotei.
Vopsirea caroseriei cu spray-ul auto
Vopsirea cu un spray vopsea auto reprezintă cea mai simplă modalitate prin care se poate interveni asupra maşinii, păstrând-o într-o formă frumoasă pentru cât mai mult timp. Se poate aplica doar pe o anumită zonă, ceea ce prezintă un mare avantaj, atunci când este vorba doar de zgârieturi, pete de rugină, mici lovituri sau o tamponare uşoară. Pentru obţinerea unor rezultate mulţumitoare, se recomandă urmarea câtorva paşi şi respectarea regulilor de vopsire.
Pregătirea pentru aplicarea spray-ului auto
În vopsirea cu spray există o succesiune de etape. Prima etapă este cea a pregătirii suprafeţei care urmează a fi vopsită. Fie că se demontează partea avariată, fie că se lucrează direct pe maşină, este foarte importantă aplicarea unei substanţe degresante, îndepărtând astfel grăsimea şi murdăria. Ulterior se efectuează şlefuirea, folosind o hârtie abrazivă cu granulaţie mare, cu rolul de a elimina eventualele defecte.
Este foarte important să se elimine toate impurităţile, tocmai pentru a se putea depista cât de adâncă este avaria. În cazul zgârieturilor adânci, se va aplica chituirea, cu rolul de a umple golurile formate şi de a forma baza pentru vopsea. Înainte de aplicarea primului strat de vopsea, este necesară grunduirea, astfel că va trebui aplicat un grund auto cu rolul de a facilita absorbţia vopselei spray. Grundul măreşte aderenţa, dar contribuie şi la durabilitatea stratului de vopsea ce urmează a fi aplicat. În funcţie de suprafată, se pot aplica până la trei straturi de grund, foarte importantă fiind respectarea timpilor de uscare. Înainte de a aplica vopseaua spray, se recomandă o ultimă sablare, astfel încât să se elimine orice impuritate.
Aplicarea spray-ului auto
Caroseria astfel pregătită, poate fi vopsită. Este posibil să fie nevoie de mai multe straturi de vopsea, chiar până la patru, însă respectându-se timpul de uscare între aplicări. Nu se va aplica vopseaua spray în condiţii meteo extreme, o temperatură de 20 grade Celsius fiind ideală. Se vor acoperi părţile caroseriei care nu necesită vopsire şi se va respecta timpul de uscare. La final se va aplica lăcuirea, etapă esenţială atunci când se doreşte o capotă strălucitoare şi lucioasă, dar şi protejată împotriva intemperiilor.