x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Wall Street Journal: România şi-a revizuit planul de aderare la moneda unică. Vezi cum reacţionează BNR

Wall Street Journal: România şi-a revizuit planul de aderare la moneda unică. Vezi cum reacţionează BNR

de Robert Veress    |    09 Ian 2012   •   14:31
Wall Street Journal: România şi-a revizuit planul de aderare la moneda unică. Vezi cum reacţionează BNR

Wall Street Journal, una dintre cele mai influente publicatii economice din lume a publicat o analiza semnata de Robert Barro, profesor de economie al Universitatii Harvard, care recomanda Uniunii Europene sa renunte la euro si arata si cum s-ar putea realiza acest lucru.

Chiar in primul paragraf al acestui articol, autorul afirma ca Romania, alaturi de alte sase state europene care au aderat in ultimele doua valuri – Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania si Polonia, a anuntat intentia de a revizui tinta de adoptare a euro ca moneda nationala.

Or, cu doua luni in urma, dupa o intrevedere cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, premierul Emil Boc a declarat ca se mentine tinta de aderare la zona euro – anul 2015.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR a declarat, pentru Jurnalul National, ca nu a aparut, intre timp, nicio schimbare. Consilierul guvernatorului admite ca sunt tari, precum Cehia, care a exprimat rezerve in privinta aderarii la zona euro sau Polonia, care nu a stabilit un calendar cert al aderarii, dar sustine ca Romania nu s-a alaturat grupului de state euro-sceptice. 'Dimpotriva, avem mare incredere ca programul stabilit va fi respectat. Sigur ca faima Universitatii Harvard este coplesitoare si atunci o asemenea analiza este importanta. Dar, vazand documentarul Inside Job, realizezi ca analizele celor de la Harvard pot fi si interesate. Eu nu cred -si aici exprim o opinie personala- ca Statele Unite vad cu ochi buni o Uniune Fiscala Europeana, care, alaturi de o Uniune Monetara, ar deschide calea spre realizarea Statelor Unite ale Europei. Si atunci, de cativa ani buni, suntem continuu bombardati cu stiri si analize despre iminenta prabusire a monezii euro. Dar iata ca aceasta a rezistat si rezista', spune Vasilescu. Acesta arata ca o piedica in realizarea unei Uniuni Europene pe modelul SUA este pusa de statele mici si prospere, precum Finlanda sau Austria, care nu doresc sa cedeze din prosperitatea lor. De aceea 'nu stiu daca Statele Unite ale Europei sunt un proiect realizabil in viitorul previzibi', conchide Adrian Vasilescu.

×