Unii dintre cei mai neglijati angajati din Romania sunt asistentii sociali, desi ocupam un loc fruntas intre tarile cu cei mai multi asistati. Pentru a veni in sprijinul lor, sunt acum in lucru zece noi Standarde Ocupationale, menite sa elimine o parte importanta a erorilor din sistem.
La crearea noilor Standarde Ocupationale lucreaza Colegiul National al Asistentilor Sociali, impreuna cu Autoritatea Scotiana pentru Calificari (SQA), care a pus la dispozitia specialistilor romani expertiza in domeniu si o experienta de cateva decenii, precum si cu parteneri din Grecia, fata de care s-a elaborat un studiu comparativ.
Elaborarea standardelor a inceput, de asemenea, cu un studiu, pentru identificarea nevoilor din domeniu. “Am inceput prin a face un studiu privind identificarea ocupatiilor pentru elaborarea standardelor ocupationale, iar dupa finalizarea acestui studiu vom identifica ocupatiile care au nevoie de standarde, apoi vom trece la elaborarea lor. Ceea ce ne propunem prin acest studiu este sa identificam ocupatiile din Serviciile Sociale care au nevoie de elaborarea acestor standarde, dat fiind faptul ca piata fortei de munca este in continua dezvoltare si sunt noi ocupatii care nu au standarde. Studiul se va finaliza la sfarsitul lunii iunie', explica Diana Cristea, managerul proiectului “Ocupatii de calitate in servicii sociale', in cadrul caruia sunt elaborate noile Standarde Ocupationale. Proiectul este cofinantat prin Fondul Social European (FSE), in cadrul Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, Axa prioritara 1, privind “Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere'.
Nevoia acestor noi standarde este data de flexibilitatea pietei fortei de munca si de noile nevoi din sistemul de Asistenta Sociala. “Am considerat ca este necesar sa standardizam activitatea pe care o prestam si, in acest sens, am scris acest proiect. In ultimii ani au aparut ocupatii noi, pe care vrem sa le reglementam. Aceasta reglementare ne ajuta sa ne desfasuram mai bine activitatea, sa eliminam practicile gresite din Asistenta Sociala si sa oferim o mai buna coordonare a activitatii, pentru atingerea rezultatelor pe care ni le-am planificat', explica si Florian Salajeanu, presedintele Colegiului National al Asistentilor Sociali.
Stadiul proiectului a fost dezbatut in cadrul seminarului national de informare si constientizare privind flexibilitatea fortei de munca si formarea profesionala bazata pe rezultate, ce a evidentiat “Rolul standardelor ocupationale in flexibilitatea fortei de munca', desfasurat la Bucuresti. Invitatul special venit din Scotia pentru a participa la acest seminar, Irene Stevens, din partea SQA, a vorbit despre experienta nationala asupra elaborarii standardelor ocupationale, prezentandu-le romanilor cele mai importante aspecte analizate in sistemul scotian, acesta fiind unul dintre cele mai bine puse la punct din intreaga Europa.