Ministerul Finanţelor Publice a atras ieri 2 miliarde de dolari americani printr-o emisiune de obligaţiuni cu două serii de maturităţi, de 10 ani şi 30 de ani. Titlurile au fost atrase la randamente mai bune decât cele prezentate investitorilor, ceea ce arată că emisiunea a fost un succes.
Titlurile la 10 ani au fost vândute la 220 puncte de bază (2,2 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA. Astfel, randamentul emisiunii este de 5,04%.
Obligaţiunile cu scadenţa la 30 de ani au fost vândute pe piaţă la aproximativ 250 puncte de bază (2,5 puncte procentuale) peste costul de referinţă al titlurilor de Trezorerie SUA, randamentul fiind de 6,28%.
Potrivit anunţului iniţial, titlurile la 10 ani aveau un randamentul indicativ de 237,5 puncte de bază (2,375 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA, iar cele pe 30 de ani de aproximativ 270 puncte de bază (2,7 puncte procentuale) peste costul de referinţă al titlurilor de Trezorerie SUA.
Emisiunea de obligaţiuni a fost administrată de Citibank, JP Morgan şi BNP Paribas.
Guvernul României a hotărât, la finalul anului trecut, suplimentarea sumei maxime care poate fi împrumutată de către stat de pe pieţele internaţionale pe termen mediu de la 8 miliarde de euro la 15 miliarde de euro. Potrivit unei hotărâri de guvern, noul plafon va acoperi necesarul de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2014-2016.
Obligaţiuni de la băncile din România
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat tot ieri 50 de milioane de lei de la băncile locale, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark pe şapte ani şi jumătate, la un randament mediu de 4,99%.
Valoarea emisiunii a fost de 50 milioane de lei, iar şase bănci au depus oferte care au totalizat 59 milioane de lei. Data scadenţei este 11 iunie 2021, iar rata cuponului: 5,95%.
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat un program de împrumuturi de 4,03 miliarde de lei de la băncile comerciale, în luna ianuarie, din care 3,8 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 230 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
De la începutul anului, MFP a împrumutat de la băncile locale peste 2,45 miliarde de lei. Pe 23 ianuarie, Ministerul Finanţelor Publice a programat un împrumut de 200 de milioane de euro pe piaţa internă, de la băncile locale, printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, denominate în euro, cu o rată a dobânzii de 3,4%.
România are nevoie să împrumute în acest an 65 miliarde de lei pentru a putea să acopere deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale, potrivit unui raport al băncii austriece Erste.