x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri O Flacără de 100 de ani

O Flacără de 100 de ani

12 Noi 2011   •   21:00
O Flacără de 100 de ani

Aniversarea unui secol de la aparitia unei publicatii in Romania este prilej de mandrie pentru un ziarist in orice trust media s-ar afla el astazi. Pentru ca ne confirma ca aceasta meserie este una dintre cele mai frumoase din lume, pentru ca ne confirma ca este nevoie de ea, de 'meseria-martor'.

Am primit la redactie numarul aniversar al revistei Flacara. Pe prima pagina a incaput un secol. Primul numar – Flacara – literara, artistica, sociala – aparut la 22 octombrie 1911, are pe coperta fotografia lui Dela­vrancea. Un portret. Director C. Banu. Apoi, timpul merge pe repede inainte: fericire si stabilitate, regi, regine, razboiul, apoi apar sovietici, pionieri, un Aschiuta zambitor alaturi de eleganta Daniela Anencov; brusc ti se increteste fruntea 'Traiasca cel de-al XXII-lea Congres al.../ Pace, munca, libertate, egalitate, fericire'.

O coperta cu George Calinescu, tractoare, urari de An Nou si, brusc, revista cu poze frumoase trece pe hartie de ziar. Pe ultimul rand ajungem in vremurile noastre cu hartie lucioasa, fotografii multe si texte libere.

Zbuciumul unui secol in cateva coperti de revista.

Flacara a trecut prin multe lupte, dar n-a pierdut razboiul; a disparut din motive financiare in 1916, reapare in 1921, intr-o serie noua, condusa de acelasi director Constantin Banu si beneficiind de condeiul unor colaboratori ilustri: George Cosbuc, Dimitrie Anghel, Mihail Sadoveanu, Alexandru Macedonski, Barbu Stefanescu-Delavrancea, Liviu Rebreanu si multi altii. A doua serie Flacara dispare si va fi relansata in primii ani ai comunismului. Din 1952 apare 'Flacara'. Revista lunara social-politica si literar artistica.

'Flacara redevine saptamanal la 1 ianuarie 1958. In 1976 se tipareste pe hartie de ziar la doua culori, in format tabloid. Imaginile incep sa-si piarda importanta – urmeaza firul povestii domnul George Arion, directorul de astazi al revistei- (…) In Romania dispare mancarea, se stinge televiziunea, iar presa ramane doar un instrument de proslavire a Epocii de Aur. Flacara a facut eforturi sa-si merite numele chiar si in cei mai grei ani de dupa 1980.(...) Primul numar in libertate apare pe 24 decembrie ’89, purtand subtitlul «Revista de opinie cetateneasca. Editie speciala». (…) O noua schimbare: rebrandnig-ul din 2009 creeaza un nou concept editorial si o formula grafica moderna care se adreseaza cerintelor cititorului actual.'

'In ultimele doua decenii am incercat sa-i redau Flacarii puritatea pe care o avea la inceputurile ei, in 1911. Am respectat traditia impresionanata a revistei, dar am incercat sa-i imprim si o innoire conforma timpului in care traim, astfel incat sa fie cat mai aproape de exigentele presei moderne. Datorita admirabililor mei colegi mai tineri, cred ca am reusit', isi incheie domnul George Arion trecerea in revista a celor o suta de ani de Flacara.

×
Subiecte în articol: mass media