x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Oportunități pentru agricultori: pot deveni formatori

Oportunități pentru agricultori: pot deveni formatori

de Diana Scarlat    |    13 Oct 2020   •   11:00
Oportunități pentru agricultori: pot deveni formatori

O importantă sursă de venituri, în perioada următoare, o va reprezenta formarea profesională în domenii care până acum au fost tratate cu superficialitate, din acest punct de vedere. Agricultura devine din ce în ce mai importantă, în condițiile în care se discută de o posibilă criză de alimente în viitor. Iar formarea profesională a devenit o necesitate, mai ales după ce au fost introduse noi criterii de eligibilitate pentru cei care vor să acceseze fonduri europene nerambursabile în acest domeniu. Mulți dintre cei care practică agricultura nu s-au gândit, până acum, să facă și niște cursuri de formare profesională în acest domeniu – și, cu atât mai puțin, să devină formatori. Acum este nevoie de astfel de specializări.

 

În proiectele cu finanțare din fonduri europene nerambursabile se pot include și cursuri de formare profesională pentru agricultori. Fără acestea, este posibil ca în viitor să nu se mai poată accesa fondurile. Chiar în această perioadă se acordă finanțări de până la 70.000 de euro pentru tinerii fermieri care doresc să se instaleze în mediul rural, prin Măsura 6.1 AFIR, dar una dintre condițiile de eligibilitate este ca fermierul să aibă măcar un curs de formare profesională în acest domeniu. „
Sunt eligibili solicitanţii care au vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de finanțare şi au absolvit minimum 8 clase, dar trebuie, de asemenea, şi să dețină competențe și aptitudini profesionale, îndeplinind cel puțin una dintre următoarele condiții: studii medii/superioare în domeniul agricol/veterinar/economie agrară; formare profesională prin studii/ curs de calificare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară de calificare profesională, conform legislaţiei aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesională; competențe în domeniul agricol/ veterinar/economie agrară dobândite prin participarea la programe de instruire/iniţiere/specializare care nu necesită un document eliberat de formatorii recunoscuţi de către ANC şi presupune un număr de ore sub numărul de ore aferent”, se specifică în ghidul solicitantului pentru finanțările din programul „Tânărul fermier”. 

 

Calificarea, prin recunoașterea competențelor

 

Cei care au deja experiență profesională în domeniile pentru care vor să acceseze fonduri europene, prin Măsura 6.1. AFIR se pot duce către un centru de evaluare sau își pot lua angajamentul că vor face cursuri de formare profesională, în următoarea perioadă. Ghidul solicitantului oferă posibilitatea de a recupera perioada de formare și specializare, prin: „recunoaşterea de către un centru de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale autorizat ANC a competenţelor dobândite ca urmare a experienţei profesionale” sau „angajamentul de a dobândi competențele profesionale adecvate într-o perioadă de grație de maximum 33 de luni de la data adoptării deciziei individuale de acordare a ajutorului”. Aceste cursuri se pot face tot cu ajutorul finanțărilor europene, însă toți cei care vor să acceseze fonduri trebuie să treacă, într-un fel sau altul, prin această etapă. Astfel, agricultorii care au experiență și au făcut un curs de formator pot lucra pe viitoarele proiecte cu finanțare europeană, ca lectori sau ca evaluatori. 

 

Mai aproape de succes

 

De asemenea, specializarea este foarte importantă și la acordarea punctajului cât mai mare, pentru a câștiga finanțarea pe proiectul depus. Ca exemplu, pentru programul „Tânărul fermier”, se obțin 25 de puncte pe principiul nivelului de calificare în domeniul agricol, dacă solicitantul a absolvit, cu diplomă de studii superioare, o specializare în domeniul agricol. Se obțin 20 de puncte dacă solicitantul a absolvit studii postliceale sau liceale în domeniul agricol, iar pentru formare profesională care conferă un nivel de calificare superior nivelului minim obligatoriu solicitat prin eligibilitate - şi anume, prin studii/ curs de calificare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară de cel puţin Nivel 1 de calificare profesională, conform legislaţiei aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesională – se obțin 10 puncte.

 

Cum se elimină frauda din piață

 

Cei care lucrează de mulți ani în aceste domenii s-au obișnuit deja cu ideea că avem inflație de firme de consultanță și formare profesională, iar aceste specializări se fac mai mult formal sau chiar deloc, pentru că situația a scăpat de mult timp de sub control, inclusiv la ANC. Totuși, schimbările care se vor face din ianuarie 2021 vin „la pachet” cu o soluție de „epurare” a acestei piețe care deja s-a umplut de specialiști fabricați la normă și care nu își cunosc activitatea pentru care au obținut diplome, deci nu ar putea fi eficienți într-un proiect real. Soluția este aceasta: viitoarele Camere Agricole, care vor înlocui actualele Direcții Agricole, vor lucra cu specialiști care vor fi plătiți de fermieri. În aceste condiții, va fi nevoie de experți adevărați, cu studii reale, pentru că banii nu vor mai veni de la stat, ca până acum, când au funcționat Direcțiile Agricole, ci de la privați care vor încheia contracte cu specialiștii. Astfel, dacă cel care a obținut o diplomă în fals și a putut lucra până acum, fără să fie verificat, va deveni bun de plată, prin contractele pe care le va încheia cu fermierii. Termenii și condițiile contractelor care se vor încheia între fermieri și consultanți vor putea include și plata unor prejudicii, direct de către specialistul care a consiliat greșit fermierul. Pornind de aici, în viitorii ani vor rămâne pe piață doar consultanții și formatorii care vor avea performanță dovedită, cu un portofoliu semnificativ, la fel ca orice alt tip de expert din piața forței de muncă. 
     
 

Specializările în domeniul agricol și ca formator sau consultant se vor căuta din ce în ce mai mult. Va fi nevoie de specialiști reali, pentru viitoarele proiecte cu finanțare nerambursabilă.
 

×